суботу, 30 травня 2015 р.

Протягом 2004-2014рр. у Львівській області зареєстровано 13 випадків дирофіляріозу. У 2014р. – 1 випадок місцевого зараження у дорослої жительки м.Львова. Діагноз підтверджений паразитологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС України».

        За даними аналізу епідеміологічної ситуації, у 2014 році дирофіляріоз місцевого характеру виявлявся у 23  адміністративних територіях України, де було зареєстровано протягом року 156 спорадичних випадків. Рівень захворюваності людей становив 0, 34.на 100 тис. нас., проти  0,55 - у 2013 році, що на 40% менше і пояснюється загостренням ситуації на Сході країни.
        Гельмінти були видалені: найбільше з області голови – у 96 (61,9%) хворих, в т.ч. з ока – у 60 (38,7%); тулуба – 17 (10,9%); верхніх кінцівок –  11 (7,0%);  нижніх кінцівок –  10 (6,4%);  молочних залоз – 9 (5,8%); статевих органів – 7 (4,5%).
      Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове гельмінтозне захворювання людини, собак, кішок і диких тварин сімейства псових та котячих.
      Збудники – дирофілярії: це тонкі ниткоподібні глисти білого кольору, довжиною до 13,5 – 15 см, шириною до 1,2 мм. Належать до класу круглих черв’яків.
      Основним джерелом є тварини сімейства псових, у яких дорослі паразити знаходяться у підшкірній сполучній тканині.
      Людина заражається тільки при укусі кровосисних комах, в основному комарів. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.
      З моменту зараження (укусу комара) до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років.
      Перші симптоми захворювання – безболісна пухлина, у місці локалізації якої відчувається сверблячка і печія, набряк, почервоніння, підвищення температури, головний біль, нездужання, погіршення зору. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що виражається в пересуванні чи ущільненні пухлини під шкірою. Відстань, на яку переміщається гельмінт, складає від декількох до десятків сантиметрів, швидкість міграції до 30 см за дві доби.
      Клінічні прояви захворювання визначаються локалізацією гельмінта. Найчастіше спостерігається ураження очей, голови, шиї, тулуба, рук, ніг (це підшкірний дирофіляріоз). Внутрішній дирофіляріоз реєструється у жителів Австралії, Японії, США, Канади, Південної Європи (Італії, Франції та інші) діагностується як легеневе захворювання, що має в більшості випадків безсимптомний перебіг. Виявляється випадково під час рентгенологічного обстеження.
     В усіх випадках необхідне хірургічне видалення паразита.
     Профілактика - захист від укусів комарами (засітчення вікон, використання репелентів, електрофумігаторів тощо), правильне утримання тварин, своєчасний їх огляд у ветеринара і лікування.
     Дотримуючись цих нескладних правил можна вберегти себе та своїх рідних від цих підступних паразитів.
Буське районне лабораторне відділення
Держсанепідслужби  України

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ