середу, 10 червня 2015 р.

    Питання збереження та розвитку української національної культури особливо важливі в умовах реалізації завдань будівництва культури незалежної України. Кожний народ набуває в історії певного досвіду і втілює його в неповторну систему культурних надбань. Однією із найбільших сучасних скарбниць, які зберігають і популяризують такі надбання є бібліотеки. Важливим завданням сучасної бібліотеки є виховання свідомого користувача, який не лише добре орієнтується в складному інформаційно-культурному просторі, але й має високу естетичну культуру, володіє навичками емоційного сприймання прочитаного.

    Сучасний процес державотворення, національного відродження в Україні цілком природно привертає увагу до духовного життя українського народу, його історії та культури. Все більше людей усвідомлює, що прилучення до історичного минулого України, ознайомлення з кращими традиції світової та вітчизняної культури є невід’ємною складовою життя і діяльності кожної інтелігентної особистості. Розуміючи це, працівники і актив Красненської бібліотеки ім. І. Тиктора у рамках проекту «Подаруй бібліотеці книгу» проявили ініціативу щодо сприяння якнайбільшого поповнення власного книжкового фонду. Саме тому, голова молодіжного клубу «Сучасник», що діє при книгозбірні, Олексій Мировський спільно з працівниками бібліотеки звернулися із запитами до багатьох книжкових видавництв, а також установ і організацій з проханням допомогти у поповненні фонду бібліотеки новою літературою, аби бібліотекарі могли задовольняти запити найвибагливіших користувачів. Уже станом на сьогодні відгукнулося чимало охочих допомогти у такій благородній справі. Серед них: Львівська філармонія, «Укрзалізниця», театри України, а також багато книжкових видавництв з різних куточків нашої держави («Папуга», «Алерта», «Стилос» тощо).
    Серед багатьох цінних книг хотілося б звернути увагу на найбільш рідкісні та унікальні видання: Василь Франко «Спомини» (до 100-річчя заснування легіону УСС), о. Ігор Цар «Степан Навроцький – жертва за волю України» (розповідає про нашого земляка – стигматика Степана Навроцького), Олексій Мировський «Вступ до музикознавства та коротка історія української музики» (подарована автором – земляком з Красного, яка стала на даний час дуже поширеною і широко використованою серед мистецьких навчальних закладів усієї України), а також книга «Перша колія», яка була видана до 150-річчя Львівської залізниці і відображає шлях її становлення і розвитку від зародження до сьогодення (оскільки Красне є вузловою залізничною станцією, то у багатьох ця книга викликала також великий інтерес).
    Красне славиться своїми видатними земляками, серед яких Іван Тиктор (відомий галицький видавець) і Василь Кук (останній командир УПА). Завдяки цьому сюди щорічно приїжджають безліч гостей. Позитивним також є те, що бібліотека знаходиться в одному приміщенні з місцевим історико-краєзнавчим музеєм і всі охочі ознайомившись з його експонатами з цікавістю заходять в книгозбірню, аби довідатись більше про історію нашого краю. Усі відвідувачі приємно здивовані такими унікальними виданнями наголошуючи, що багато з яких вони не мали нагоди зустріти в районних і навіть обласних універсальних бібліотеках. До прикладу, останні схвальні відгуки працівники отримали від голови Київської обласної організації Спілки офіцерів України Шапочука П. В. і чатового 15-ї сотні Майдану Березяка Б. Ф., які відвідали книгозбірню у рамках святкування Дня героїв – борців за волю України.
    Колектив Красненської бібліотеки ім. І. Тиктора надзвичайно вдячний усім, хто відгукнувся на прохання у допомозі поповнення книжкового фонду сучасною літературою. Надзвичайно приємно, що у нашу неспокійну добу є багато небайдужих, котрі розуміють що культура посідає одне з чільних місць у системі розвитку суспільства і формування національної свідомості, оскільки економічний та соціальний поступ неможливий без духовного прогресу, який спирається на культурну самобутність народу. Бібліотекарі запрошують усіх охочих відвідати книгозбірню, оскільки тут вдосталь нових, сучасних за змістом і галузями знань видань (історико-краєзнавчих, правових, технічних, культурно-мистецьких тощо), які дають можливість задовольнити вимоги найвибагливіших користувачів.
Надія ТАРНАВЧИК, 
завідувач філіалу ЦБС №2 ім.І.Тиктора

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ