четвер, 11 червня 2015 р.

Сьогодні на черговому засіданні 42 сесії 6-го скликання Буської районної ради, депутати вирішили підтримати Звернення освітян Буського району до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Львівської обласної державної адміністрації, Буської районної державної адміністрації та Буської районної ради щодо фінансування освітньої галузі району, області та України в цілому.

                                                      Кабінету Міністрів України
                                                      Міністерству освіти і науки України
                                                      Міністерству фінансів України
                                                    Департаменту освіти і науки Львівської ОДА
                                                       Львівській обласній державній адміністрації
                                                       Буській районній державній адміністрації
                                                       Буській районній раді
 

З В Е Р Н Е Н Н Я

    Ми, освітяни Буського району Львівської області, стурбовані ситуацією, яка склалася щодо фінансування освітньої галузі району, області, України в цілому.
    У 2015 році при формуванні державного бюджету було прийнято рішення щодо такої форми фінансування, як освітня субвенція. Освітяни підтримали таке рішення з радістю, оскільки це унеможливлювало перерозподіл цих коштів на місцях.
     Відомо, що субвенція нарахована згідно з формульним розрахунком. 
     Однак на сьогоднішній час формула не відповідає реаліям життя. Не враховано непомірне зростання цін на енергоносії (газ, тверде паливо, електроенергія), водопостачання, продукти для безкоштовного харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій.
     У зв’язку з постійною інфляцією збільшується і сума грошей на індексацію, яка є обов’язковою частиною виплати заробітної плати. Так, якщо в січні 2015 року індексація для працівників 6-25 тарифного розряду становила 263 грн., відповідно у лютому – 306, березні – 354, у квітні – 437 грн., то на сьогодні (травень) вона становить 616 грн. (втричі більше, ніж на початок календарного року).
     Безперечно, що усі ці витрати не враховані при встановленні субвенції.
Як результат – нестача коштів для виплати заробітної плати.
     Протягом чотирьох місяців освітяни чекали на реакцію відповідних керівних органів щодо виходу з цієї кризової ситуації. Однак складається враження, що освітяни залишаються наодинці зі своїми проблемами. Ані оптимізація мережі шкіл, ані економія енергоносіїв чи скорочення штатів не вирішують стану справ. На місцях ставиться питання про зняття оплати за кабінети, перевірку зошитів, 20% надбавку за престижність, винагороду за сумлінну працю… Але навіть і це не рятує ситуацію.
      Ми не можемо і не хочемо погоджуватися з такою формою вирішення проблеми. Адже заробітна плата освітян залишається без змін ще з 2013 року, та й вона встигла знецінитися у  три рази.
      Сьогодні освітяни перетворилися на злидарів, які не мають можливості одержати якісне лікування і харчування, оплатити комунальні послуги, не кажучи вже про санаторно-курортне оздоровлення чи витрати на підвищення фахового рівня.
     Ми розуміємо, що для України зараз не найкращий час (економічна скрута, зовнішня агресія і т.д.), однак і кожному терпінню є межа.
     У зв’язку з цим звертаємось до Вас з вимогою якнайшвидше переглянути розпис освітньої субвенції і не допустити загострення ситуації, що призведе до соціальної напруги у суспільстві.
     Звернення прийнято 30 квітня 2015 року на спільному засіданні керівників закладів освіти Буського району та ради Буської районної організації профспілки працівників освіти і науки України за участю представників Буської РДА та Буської районної ради. 
За дорученням - голова Буської РОППОіН України 
Галина Сень  

2 коментарі:

  1. п.Сень ви вже не В.О,а крім декларативних заяв ви на щось може реально вплинути?

    ВідповістиВидалити
  2. Коли ж вас призначили?Інформацію можна почерпнути тільки з порталу про ваше призначення!

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ