суботу, 18 липня 2015 р.

Підвищена температура повітря, як на відкритій місцевості, так і в приміщеннях може негативно впливати на стан здоров'я людей, в першу чергу літніх і дітей. Це може спричинити загострення хронічних захворювань, а в ряді випадків привести до перегріву організму та різкого погіршення самопочуття.

 Щоб уникнути зазначених наслідків рекомендується дотримуватися ряду таких простих, але ефективних профілактичних заходів:

- Обмежити перебування на вулиці, знизити фізичні навантаження до мінімуму.
- При перебуванні в приміщенні необхідно забезпечити його оптимальну температуру, по можливості ввімкнути вентилятори (підлогові, настільні) або кондиціонери.
- При виході на вулицю рекомендується одягати легкий одяг з натуральних тканин світлого забарвлення, бажано, щоб ковмір одягу був не тугим, на вулиці обов'язково потрібно користуватися головним убором ( капелюх, панама, хустка і т.п.), сонцезахисними окулярами, парасольками.
- Потреба в енергії в спекотну погоду знижується, у зв'язку з чим, організму влітку потрібна менш калорійна їжа. В жаркий період часу необхідно відмовитися від жирної їжі, а споживання м'яса звести до мінімуму, найкраще його замінити рибою або морепродуктами. Необхідно передбачити зниження кількості копчених, смажених та швидкопсувних продуктів харчування.
- Прийоми їжі бажано виключити в найспекотніший час дня та перенести їх на ранок і вечір. Необхідно особливо дотримуватись гігієнічних і технологічних вимог приготування страв та зберігання їжі.
    З метою профілактики зневоднення організму рекомендується вживати велику кількість рідини: чаю, мінеральної води, морсу, молочно-кислих напоїв з низьким вмістом жиру, відварів із сухофруктів, вітамінізованих напоїв, уникаючи вживання газованих напоїв і рідини з підвищеним вмістом цукру, енергетичних та алкогольних напоїв.
   Для дотримання питного режиму: необхідно випивати до 1,5 літрів рідини на добу. Врятує теплий чай та вільний одяг.
  До речі, часто радять пити у спеку побільше води. Це неправильна порада. Всі ці неміряні літри боляче б’ють нас по нирках. Вони просто не встигають всю воду вивести. Особливо це небезпечно не тільки для людей із захворюваннями нирок, а й з гіпертонією і серцево-судинними захворюваннями. У них збільшується обсяг циркулюючої крові. А значить, може початися загострення хронічних захворювань. Тому правильніше у спеку не «більше пити», а постаратися зберегти звичний водообмін. Для підтримки імунітету рекомендується вживання фруктів і овочів, ретельно вимитих перед вживанням водою гарантованої якості. Протягом дня рекомендується по можливості прийняти душ з прохолодною водою. Поїздки транспортом слід обмежити або планувати їх в ранковий або вечірній час, коли спека спадає. При відвідуванні магазинів, кінотеатрів та інших об'єктів масового скупчення громадян, необхідно віддавати перевагу тим із них, де забезпечується кондиціювання повітря. Купання та водні процедури на відкритому повітрі проводити тільки в місцях, відведених та обладнаних для цих цілей, з дотриманням правил організації купання.
 Буське районне лабораторне 
відділення ДСЕС України

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ