середу, 29 липня 2015 р.

На честь 150-річчя з дня народження Шептицького у Львові відкрили пам’ятник митрополиту. 

   На захід завітали священослужителі, представники влади та громади. Разом із своєю дружиною Мариною до урочистостей долучився Президент України Петро Порошенко. Безпеку у місті контролюють більше тисячі правоохоронців та працівників СБУ. Біля площі чергують карети швидкої допомоги.
    Президент заявив на площі святого Юра, що «найкращий пам’ятник Владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів».
   Пророчо і актуально звучать сьогодні слова митрополита Андрея з далекого 1941 року: „Усі, хто почуваються українцями і хотять працювати для добра України, нехай забудуть про які-небудь партійні роздори, нехай працюють в єдності і згоді над відбудовою так дуже знищеного … нашого економічного, просвітного і культурного життя. Тоді … на підвалинах солідарності і усильної праці всіх українців повстане соборна Україна не тільки як велике слово і ідея, але як живий, життєздатний, здоровий, могутній, державний організм, побудований жертвою життя одних, а муравельною працею, залізними зусиллями і трудами других”[7, с. 12 ].
   Андрей Шептицький – це надзвичайно чітке бачення того, якою має бути держава Україна, як її треба будувати і які підводні камені траплятимуться на цьому шляху. Він не сумнівався, що Боже Провидіння дасть українському народові виконати його природне право – «вибрати собі й установити форму управи своєї Рідної Хати», але закликав до мудрості, моральності й інтелектуальної глибини у справі реалізації цього права. Тому доля Рідної Хати у наших із вами руках. Адже моральний обов’язок індивіда, на думку А.Шептицького, виконувати природний закон і бути клітинкою національного організму.
Інна ГОНЧАРУК
Фото з сайту www.president.gov.ua

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ