четвер, 16 липня 2015 р.

За поточний  2015 рік до Буської ЦРЛ з приводу укусів та нанесення травм тваринами звернулися 33 осіб, з них –  9 дітей. 

 За даний період Львівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини підтверджено 3 випадки сказу серед тварин: 2 лисиць (с.Гумнисько, с.Лісок), 1 собака (с.Циків).  Зареєстровано 1 контактну особу, якій призначено антирабічне лікування.
   Сказ — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини. Особливо небезпечні лисиці та безпритульні тварини, які не щеплені проти сказу.
   Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1–3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування проблематичним.
   Тому звертатися за медичною допомогою потрібно відразу після контакту (укусу чи ослинення) з підозрілою твариною, бо при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:
– уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
  своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.
– якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою з милом, накласти асептичну пов`язку і  негайно  звернутись до лікаря. Тільки  щеплення захистять від захворювання на сказ!  
Буське районне лабораторне 
відділення  ДСЕС України

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ