суботу, 22 серпня 2015 р.

Ось уже довгий час село Заводське стало плацдармом для з’ясування стосунків між релігійними громадами. Апогеєм запеклого протистояння стало нібито те, що колишній греко-католицький священик Теодозій Івашків, володіючи правовстановлюючими документами та парафіяльною печаткою, вирішив незаконно заволодіти нерухомим майном релігійної громади – плебанією, у якій, будучи позбавленим не лише прав адміністратора храму, а й духовного сану, продовжує безпідставно проживати.

    З цього приводу, на 44-ї сесії райради, до правоохоронних органів та органів прокуратури, звернувся депутат Сергій Бондаренко. 
   У мережі Інтернет є чимало повідомлень про те, що зазначений священик у 2008 році, одночасно з Антоніном Догналом, Ричардом Шпіржиком, Патріком Сойкою, Робертом Обергаузером, Маркіяном Гітюком, самопроголосили себе єпископами Української правовірної греко-католицької церкви або т.зв. «секти Догнала». Вказаних іноземців відповідними Декретами Ватикану відлучено від Католицької Церкви, а Теодозія Івашківа відлучено від Церкви Декретом керуючого Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ владикою Михаїлом Колтуном. Про що йдеться на офіційному сайті Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ .
   Теодозій Івашків публічно неодноразово підтверджував свою належність до «секти Догнала», зокрема разом з колишніми сестрами монастиря св. Пророка Іллі (смт. Брюховичі, вул. Шкільна, 27) приймав участь у телевізійних програмах на Львівському телебаченні.
  При підтримці лідерів та адептів «секти Догнала» Теодозій Івашків здійснив силове захоплення греко-католицького храму у с. Заводське, яким до цього часу не може повноцінно користуватись місцева громада УГКЦ.
    Прокурор Буського району Володимир Рекшинський коментуючи ситуацію заявив, що не хоче влазити з міліцією у релігію, де дві громади розділилися.
  «Ні прокуратура, ні міліція – не може зобов’язати вищезгаданого священика припинити дії. Тільки суд має вирішити зобов’язати того священика повернути майно. Якщо таке рішення суду не буде виконане, тоді я матиму законні підстави внести у Єдиний реєстр досудових рішень кримінальне провадження про невиконнаня суду», - сказав прокурор Буського району Володимир Рекшинський.
  Після завершення сесії райради депутат Сергій Бондаренко, о.Юрій Годісь та журналіст Буського порталу виїхали до районного відділку міліції і прокуратури, де Сергій Бондаренко зареєстрував свій депутатський запит (текст запиту читайте нижче). 
   До речі, 31 липня 2015 року Т.Т. Івашків подав до Буського районного суду Львівської області позовну заяву до релігійної громади Української греко-католицької церкви с.Заводське Буського району про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю. 
 /Буський медіа портал/ 

20 серпня 2015 року
Начальнику Буського РВ ГУ МВС України 
у Львівській області Шевцову В.С
Прокурору Буського району Рекшинському В.О.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ
(в порядку ст.21 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад)
підтриманий 44 сесією Буської районної ради
До мене, як депутата районної ради, звернулися жителі с.Заводське - представники релігійної громади УГКЦ з приводу наступного.
До вересня 2008 року адміністратором релігійної громади (парафії) Української  Греко-Католицької Церкви с. Заводське Буського району Львівської області, яка є під юрисдикцією Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ, був Теодозій Івашків, повноваження якого були припинені 27.08.2008 року.
З вересня 2008 року адміністратором Храму, належного нашій громаді, призначений о. Юрій Годісь, який здійснює свої повноваження по даний час.
Однак, всупереч  вимогам Статуту парафії Української Греко-Католицької  Церкви, зареєстрованого рішенням ОВК-552 від 15.10.1991року,  Теодозій Івашків або інші, невідомі особи, шляхом шахрайства привласнили та утримують у себе правовстановлюючі документи парафії і парафіяльну печатку, оскільки ці речі не були передані законно призначеному священику.
З метою врегулювання зазначеного конфлікту представники громади неодноразово письмово зверталися до Теодозія Івашківа з проханням повернути голові церковного комітету правовстановлюючі документи парафії: свідоцтво про реєстрацію статуту, статут і парафіяльну печатку, або, якщо зазначені речі не перебувають у його володінні - повідомити про їх місцезнаходження та про особу, у якої вони знаходяться. Однак відповідей на свої звернення ми не отримали.
Через це, 19 березня 2013 року на ім’я начальника Буського РВ ГУМВСУ скероване колективне письмове звернення жителів села Заводське Буського району представників релігійної громади УГКЦ про вчинення Теодозієм Івашківим або іншими, невідомими особами, дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст.357 Кримінального Кодексу України, оскільки ці особи, шляхом шахрайства, привласнили та утримують правовстановлюючі документи парафії і парафіяльну печатку.
Листом слідчого СВ Буського РВ ГУМВСУ Сорочинської О.Я. від 13 червня 2013 року №2757 заявників було повідомлено про початок досудового розслідування кримінального провадження №12013150170000318, порушеного за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України.

Також, листом тодішнього прокурора району Андреса Р.І. від 17.06.2013 року №8 ор-13, заявників було повідомлено про те, що 12.03.2013 року слідчим СВ Буського РВ ГУМВСУ Коцюрубою Д.І. розпочате досудове розслідування кримінального провадження №12013150170000138, порушеного за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України.
  Тобто, за однією і тією  ж заявою щодо одних і тих же фактів двома слідчими СВ Буського РВ ГУМВСУ розслідувалися два кримінальних провадження. І в обох з вищезазначених кримінальних проваджень досудове розслідування не завершене та особи, які привласнили та утримують правовстановлюючі документи парафії і парафіяльну печатку, до будь-якої відповідальності не притягнуті. Така ситуація з станом досудового розслідування і на даний час, однак два кримінальні провадження нарешті об’єднані в одне.
    На сьогоднішній день, відповідно до вироку Єпархіального церковного суду Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ від 27.05.2014 року, повністю підтверджений факт незаконного виконання парафіяльного священнослужіння Теодозієм Івашківим, через що останній був позбавлений духовного стану.
Однак, незважаючи на рішення церковних судових інстанцій, через бездіяльність органу досудового розслідування та прокуратури, яка повинна здійснювати нагляд за станом досудового розслідування,  Теодозій Івашків, володіючи правовстановлюючими документами та парафіяльною печаткою, вирішив незаконно заволодіти нерухомим майном релігійної громади – плебанією, у якій, будучи позбавленим не лише прав адміністратора храму а й духовного сану, продовжує безпідставно проживати. Копія позову додається.
При цьому, шахрайські дії Теодозія Івашківа щодо звернення до суду про визнання за ним права власності на плебанію за набувальною давністю, стали можливими  у першу чергу саме через відчуття безкарності, яку породжує злочинна бездіяльність міліції та прокуратури.
Такі очевидні факти грубого ігнорування посадовими особами Буського РВ ГУ МВС України у Львівській області та прокуратури Буського району своїх посадових обов’язків не можуть залишатися без належної оцінки.
А тому, прошу перевірити:
1.            Стан досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12013150170000318 (12013150170000138), порушеному за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України.
2.            Всебічність, своєчасність, повноту та об’єктивність, дій слідчого та процесуального прокурора у зазначеному кримінальному провадженні, за результатами чого вжити вичерпних заходів до винних посадових осіб Буського РВ ГУ МВС України у Львівській області та прокуратури району.
Крім цього, прошу у найкоротші терміни забезпечити завершення досудового розслідування зазначеного кримінального провадження та притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб, а також запобігти Теодозію Івашківу у заволодінні, шляхом шахрайства, належним релігійній громаді майном.
Про результати розгляду звернення та вжиті заходи прошу інформувати мене письмово з дорученням підтверджуючих документів.
 Сергій Бондаренко

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ