суботу, 5 вересня 2015 р.

Це питання стало провідним на порядку денному розширеного засідання колегії райдержадміністрації, Робота усіх галузей життєзабезпечення Буського району в осінньо-зимовий період зараз перебуває на першочерговому контролі органів виконавчої влади.
  
  Відкрив засідання керівник апарату Буської РДА Євген Кичурчак, звернувши увагу на те, що за місяць на території району зафіксовано 37 пожеж в екосистемах: 17 пожеж сухої трави, 4 пожежі стерні та пожнивних залишків, 8 пожеж на торфополях, 3 випадки горіння сміття та 5 лісових підстилок. 
  Такі факти загорянь викликають неабияку стурбованість. Згідно статистичних даних, найбільше пожеж виникло у селах Журатин, Боложинів, Топорів, Олесько і найпоширенішою причиною пожеж у екосистемах під час літнього періоду є людський фактор. Такі пожежі є надзвичайно небезпечними та шкідливими не лише для людини, але й для довкілля.
  Крім того, не можна забувати про небезпеку перекидання полум’я на більші території чи житлові будівлі, що створює додатковий ризик для населення і збільшує ймовірність набуття стихією більш масштабного характеру.
   Пожежникам на гасіння пожеж з резерву було виділено близько 600 літрів пального. Як нагадав Євген Кичурчак, голови сільських рад при затвердженні бюджету мали закласти кошти на резерв паливно-мастильних матеріалів, але поставилися до цього байдуже.
   Початок опалювального сезону – не за горами… За  словами керівника відділу культури та туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької, заклади культури майже на 50% готові до опалювального сезону. На 50 народних домів виділено на опалення лише три тисячі гривень. Наразі центральне опалення мають такі заклади культури: Буська музична школа, районний Народний дім, Красненська селищна бібліотека, Народний дім села Кудирявці.  Що стосується решти закладів культури, то вони перебувають на пічному опаленні дровами або вугіллям. Через відсутність коштів на закупівлю, самі працівники культури своїми зусиллями роблять заготівлю дров, але й цього не вистачить. У порівнянні з культурою медицина – майже стовідсотково готова до опалювального сезону. Об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства готові до роботи в умовах холодної пори року. Житловий фонд (багатоквартирні будинки) у Буську теж готуються до зими, відремонтовано зусиллями житлово-експлуатаційної дільниці кілька дахів. 
   Про стан справ в очолюваній галузі розповів керівник відділу освіти РДА Богдан Глуховецький. Він запевнив, що в освіті теж без серйозних проблем. Однак наразі мають проблеми з якістю води у школах району. Відтак у декількох школах відбір води не відповідав нормам, тому відразу було вжито необхідних заходів. Проблема по забезпеченню водою досі триває у дошкільного навчального закладу «Калинонька» смт. Красне. Нагадаємо, що ще раніше селищний голова Красного Олег Лотоцький висловив думку, що якість питної води погіршилася у зв’язку зі скиданням каналізаційних стоків залізниці, а також несанкціонованого під’єднання до каналізації. Найкращим варіантом по вирішенню проблеми забезпечення ДНЗ якісною питною водою, мало б стали буріння власної свердловини, але ця робота, як зауважив О.Лотоцький, затратна і вимагає немалих коштів. Тож спеціалістам санепідстанції було запропоновано взяти на аналіз зразки ґрунту, проводити моніторинг стану води не менше 2 разів в місяць. Для забезпечення дошкільного закладу резервуарами для питної води, відділ освіти наразі закуповує і везе воду з Буська. Відзначив головний освітян району й проблему доріг у Буському районі. Відтак нагадав про катастрофічний стан доріг на відрізку Стовпин-Чаниж та Красне-Балучин. А нещодавно по дорозі до села Лісове шкільний автобус застряг. 
  На завершення засідання колегії присутні висловили надію і сподівання, що всі проблеми будуть вирішені.
Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ