понеділок, 7 вересня 2015 р.


Вже 10 років поспіль громада Буська намагається повернути майно колишніх військових містечок. Йдеться про славнозвісний замок графа Бадені у центрі Буська та медичні склади на вулиці Львівській. 

     У неділю, 6 вересня, в приміщенні малої сесійної зали Буської райради, на схід мешканців міста зібралися депутати районної та міської ради, представники політичних сил, керівництво району, районні ЗМІ, щоб обговорити низку важливих питань щодо порятунку палацу Бадені. 
   Епопея з передачі палацу Бадені з державної у комунальну власність тягнеться вже кількома роками. Спочатку палац Бадені належало Міністерству оборони України, у ньому розміщувалася військова частина, згодом його передали на баланс Міністерства внутрішніх справ.
   17 січня 2010 року на території Буської міської ради був проведений референдум, на якому громада Буська проголосувала за пропозицію використання військових містечок №11 та №12, які розташовані на території м.Буськ, як об'єктів соціально-культурного, науково-освітнього та мистецького призначення.
   Львівська обласна державна адміністрація у своєму листі від 24 травня 2012 року за підписом заступника голови ОДА В.М.Губицького підтримала передачу палацу графа Бадені у власність територіальної громади м.Буськ. Але щодо вирішення цього питання потрібна згода власника, яким на даний час виступає Міністерство внутрішніх справ.

   За інформацією, яка була оприлюднена на обговоренні,  палац Бадені у власності громади міста міг бути ще у минулому році. Оскільки будівля давно не використовувалась, то МВС України звернулося з листом до тодішнього голови Буської РДА та до міського голови з прохання подати подання на пришвидшену передачу військових містечок громаді. Чи було таке подане подання? Відповісти на це мав би міський голова Ростислав Сліпець, якого (як стверджували окремі його захисники), не запросили на схід мешканців міста. Хм…постає питання: а що міському голові треба надсилати спеціальне іменне запрошення для того, щоб він прийшов і прозвітувався перед своїми виборцями? Про схід мешканців міста щодо порятунку палацу Бадені оголошення було надруковане у районній газеті. Загалом запитань, на які хотілося почути відповіді, до міського голови було чимало. Але ні заступник, ні секретар на обговорення теж не з'явились. 
    Дослідник рідного краю Михайло Зозуля розповів, як члени товариства «Бужани» не раз проводили на території палацу толоку: розчищали двір палацу, наводили порядок у кімнатах. До речі, вони не раз наголошували про відкриття у палаці історико-краєзнавчого музею Бущини, який міг би стати туристичною Меккою і ввійти до екскурсійного маршруту «Золотої підкови», адже експонатів є вдосталь, чого вартують археологічні знахідки щорічних археологічних розкопок. Однак з кожним днем палац Бадені руйнується на очах, через те, що над його руйнацією невпинно «працюють» і місцеві мешканці. Кілька років тому палац Бадені охоронявся органами внутрішніх справ і його територія перебувала в належному стані. Зараз ніхто не охороняє пам'ятку архітектури місцевого значення.
   На обговоренні також виступили: помічник народного депутата Михайла Бондара Андрій Кузьма, директор Буської музичної школи Ольга Керкало, керуючий справами Буської райради Богдан Глова, голова РДА Петро Мороз, голова районної ради Володимир Замроз, депутати районної ради: Володимир Сай, Василь Кашуба, Богдан Глуховецький, Олег Ільків, Людмила Ціхоцька; депутат місцевої ради  Галина Сень та мешканка Буська Надія Стойко.
   Не будемо далі детально описувати, хто і що казав, бо повірте обговорення перетворилося в інструмент політичного піару деяких політичних партій і осіб, які вже розпочали підготовку до місцевих виборів.
  Доки тривають політичні баталії палац Бадені та прилеглі будівлі руйнуються, розкрадаються, заростають бур'янами. Тому потрібно зупинити це нищення, адже палац пережив дві світові війни, то ж не треба дати йому «загинути» в роки незалежної України.
  Цілком слушна думка депутата райради Володимира Сая, що коли палац Бадені буде належати громаді, знайдеться людина, яка погодиться інвестувати кошти у реконструкцію колишніх військових приміщень, а також організовувати на базі містечок розміщення філії Львівської галереї мистецтв та облаштування історико-краєзнавчого музею Буського району.
  Підсумовуючи усе сказане можна впевнено сказати, що тема порятунку палацу Бадені матиме продовження.
/Буський медіа портал/

10 коментарів:

  1. Володимир Білобран7 вересня 2015 р. о 05:41

    "Підсумовуючи усе сказане можна впевнено сказати, що тема порятунку палацу Бадені матиме продовження."... Істино правдиві слова. Але перекиньмо сторінку історії пару разів назад, і побачимо аналогічне перед кожними виборами. Полистайте районку і переконаєтеся. Більше десятка років тому на передвиборній зустрічі з тодішнім міністром оборони в Буському народному домі я пропонував передати замок картинній галереї п.Возницькому. Ця Людина гарантовано зберегла б споруду на користь громади. Але, на жаль, окрім піару мучить спокуса на лакомий шматок, на якому можна чимало заробити. Не могли поділити, кому потрібний замок - міській чи районній раді. Кожна з них писала листи на свою користь, а споруду грабували на очах бущан кому тільки не лінь (хоч була платна охорона). Хто сьогодні відповідатиме за грабіж і розкрадання народного добра? Ніхто. Висновок один- ЩЕ БУДЕ БАГАТО ВИБОРІВ. БУДЕ БАГАТО ЗАПЕВНЕНЬ, ЩО ПАЛАЦ ПЕРЕДАДУТЬ ГРОМАДІ ДО ТИХ ПІР, ПОКИ ХТОСЬ З "МАЛОІМУЩИХ ПРОВЛАДНИХ" НЕ КУПИТЬ ЙОГО ЗА КОПІЙКИ. Подібне вже було з Циківським палацом, в якому мав бути інтернат для одиноких людей похилого віку, а став маєтком "бідного чиновника".

    ВідповістиВидалити
  2. Цікава думка, а де був Сай коли був керівником району та мав право підписувати документи, а говорити, що все погано та хтось внесе кошти на реконструкцію під музей.
    Хай розкаже про конкретних інвесторів, які вкладуть міліони просто так. Звичайно палац це проблема, але вона може вирішитись лише у Києві.
    От зараз є Мороз і нехай він береться за цю справу.
    Сай - вже виступай, як кандидат у мери, а не депутат, при цьому не забувай, яку ти обіймав посаду до того.
    Бо критика, з твоїх вуст, має бути виваженою та із поясненням, що ти зробив для її вирішення у свій час.

    ВідповістиВидалити
  3. Все так як було так і є, розказують якби було добре якби хтось зробив, як би хтось дав грощі. Люди добрі не вибирайте того Сая, він у свій час не робив нічого доброго для громади, так само нічого доброго і не зробить. Шукайте іншу людину, бажано з історичною освітою і закоханого у свій край патріота.

    ВідповістиВидалити
  4. Ростик, Ростик, ти не мер, ти боягуз! Не з'являєшся на сесії райради, коли вирішується доля міста, не прийшов на схід...Ганьба тобі! Виборці робіть висновки!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я так думаю, що якби не вибори попереду, то б і цього коментаря не було

      Видалити
    2. Ростик молодець! Якої хулєри йому на тій районній сесії робити як ви Львові всьо без наших депутатів вирішують кільку має бути громад?

      Видалити
  5. От цікаво, з якою метою опублікований даний матеріал: з метою висвітлення проблеми з палацом, чи з метою похвалити і прикрасити Сая?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чого причепилися до Сая? Кажуть, він себе не піарив, як інші. То ще не найгірший хлоп. Шукайте вовка в овечій шкурі!

      Видалити
  6. Та скільки того люду було на тому сході?! Самі себе скликали попіаритися, а заодно і Сліпця очорнити!

    ВідповістиВидалити
  7. Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень.

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ