вівторок, 8 вересня 2015 р.

У вересні виповнюється 50 років з часу виходу у світ художнього фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Це – творча робота – екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Фільм знімали у справжніх гуцульських хатах у селі Криворівня на Івано-Франківщині. І саме тут М.Коцюбинський написав свій славнозвісний твір.

  Сергій Параджанов  вірменський і український кінорежисер, Народний артист  Вірменської РСР і Української РСР, лауреат Шевченківської премії, правозахисник. У світ мистецтва увійшов кінострічками «Тіні забутих предків» (1964 р), «Цвіт гранату» (1969 р), «Легенда про Сурамську фортецю» (1984р), які принесли режисеру всесвітню славу і сьогодні є шедеврами світового кіно.
  У 1968 році в знак протестів проти арештів національно-свідомої інтелігенції, Параджанов першим підписався під Письмом 139 інтелектуалів.
  А вже у 1973 році був заарештований за вигаданою статтею. На вимогу світової громадськості був звільнений у 1977 році із забороною права проживання в Україні і знімати кіно.
  Після повернення із заслання до Києва його спитали: «Чому ви сюди повернулися? Вас тут усі зрадили!». На що «український буржуазний націоналіст відповів: «Нічого…Я відімщу Україні…Любов'ю»
  Про незабутнє знайомство із відомим режисером згадує наш відомий земляк, Народний артист України Іван Гаврилюк у світлинному альбомі «Я в обіймах фотографій»: «Як найдорожчу реліквію зберігаю у своєму робочому кабінеті старовинну ікону поч. 17 ст. від Сергія Параджанова (вона дуже цінна і я навіть не хотів її брати, однак він ледь не силоміць її вручив).
  Донька члена Спілки письменників України Івана Коваля (с.Задвір’я) Наталя розповідає про зустріч батька із кінорежисером, яка відбулася у тюрмі, де Параджанов відбував покарання, а Іван Коваль  - працював. Зовнішня схожість письменника до його побратима Івана Миколайчука вразила кінорежисера, то ж здивовано спитав: «Іванку, що ти тут робиш?».
  Згодом знайомство переросло у теплу, приязну дружбу. До сьогодні у родині зберігають дарунок Сергія Параджанова: арештантський металевий кухоль та власноруч різьблену дерев’яну пляшку.
  З нагоди ювілею перлини українського кіно «Тіні забутих предків», працівники Буської районної бібліотеки ім.І.Котляревського організували тематичну виставку  «Тіні забутих предків» – шедевр української кінематографії».
  Відділ культури та туризму Буської РДА

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ