четвер, 25 лютого 2016 р.

У четвер, 25 лютого, в актовому залі районної ради було гаряче. Дискусії, обговорення, навіть власні амбіції – все це використовували депутати, аналізуючи  та розглядаючи питання, які виносилися на друге пленарне засідання третьої сесії Буської районної ради сьомого скликання. 

     Вів засідання голова районної ради Богдан Глова. Він і повідомив депутатів, що відтепер практично всі голосування депутатів місцевих рад будуть поіменні. Зазначимо, що така процедура займає багато часу, тож для народних обранців сесія триватиме ще більше часу, ніж це було раніше.
     На розгляд сесії було винесено 7 важливих питань. Всі вони були розглянуті депутатами райради як на засіданнях постійних комісій, так і на сесії райради, кожне з яких стосувалося життєво важливих сторін сьогодення району.

 Підприємці – проти РЕМу

     Розпочалась сесія з традиційною «розминки». На сесію райради завітали активні підприємці Бущини, які поскаржилися, що витрати на електроенергію через її постійне здорожчання стають надто високими, а умови отримання послуг з енергозабезпечення залишаються безальтернативними, так як нав’язані приватними компаніями-монополістами. Тож, до трибуни була запрошена представниця Буського РЕМу, яка проінформувала щодо порядку надання підприємствам району послуг з енергозабезпечення та обліку електроенергії. Та самі споживачі обурються, мовляв, змушені підписувати такі угоди з енергопостачальником, оскільки їх поставлено перед вибором: або погоджуватися на умови угоди, або залишитися без енергоносіїв. Вимога енергопостачальних компаній платити за послуги наперед регламентується постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.
    Населення, а також бюджетні установи та організації здійснюють оплату вартості обсягу спожитої електроенергії за фактичними показами засобів обліку. Для цих категорій споживачів передбачено пільговий режим споживання електричної енергії, оскільки на законодавчому рівні встановлено джерела та механізм відшкодування збитків енергопостачальнику. А ось юридичні особи, фізичні особи-підприємці сплачують за електроенергію на умовах передоплати.
    Зважаючи на звернення підприємців та пропозиції депутатів, Буська райрада направить листи для розгляду до НКРЕ та у комітет Верховної Ради України, у відданні якого є питання енергозабезпечення, по скасуванню авансової плати за електроенергію для даної категорії споживачів.

Про сміття, використання коштів та депутатів без округу

     Голова Буської РДА Петро Мороз звернувся до депутатів та настоятелів духовних храмів, з проханням довести до мешканців району подбати про благоустрій нашого міста, села, навести належний порядок на вулицях, тротуарах, в скверах та в парках міста, на прилеглих територіях до приватних будинків, будівель комерційного призначення, підприємств та організацій району. Петро Мороз наголосив, що дотримання чистоти та порядку в районі – це не тільки справа міської чи сільської влади, але і має бути справою кожного мешканця міста, села. Відтак запропонував депутатському корпусу спільно з мешканцями організувати відповідні толоки.
      Депутат Михайло Гаєвський зачитав свій запит до керівника РДА з проханням надати наступну інформацію: звіт про використання коштів за 2015р. на програму підтримки органів державної влади; кошторисні призначення апарату РДА та її структурних підрозділів на 2016 рік (оклад, ранг, вислуга, надбавка за високі досягнення у праці, допомога на оздоровлення, допомога на вирішення соціально-побутових питань, премії, тощо); на які статті видатків будуть використані кошти по даній програмі у 2016р.
     Депутат Володимир Пристач виступив з пропозицією, щоб перші номера виборчих списків депутатів, які пройшли до райради, закріпити за певним округом, де на них відсутній депутат у райраді. Варто зазначити, що згідно Закону України «Про місцеві вибори» у виборчому списку місцевої організації партії визначається перший номер (має право гарантованого проходження у раду при подоланні партією виборчого бар’єру), інші кандидати розташовуються у виборчому списку в алфавітному порядку (за прізвищем), із зазначенням територіального виборчого округу, за яким закріплюється кандидат. 

Виділити 100 тис грн, чи допомогти отримати житло?

   Після цього депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Рішення по деяких з них приймалися одноголосно фактично без обговорення (Буська районна рада проголосила 2016 рік Роком отця Маркіяна Шашкевича на території Буського району. - Ред.). Але окремі викликали досить активні дискусії. Зокрема, коли йшлося про надання матеріальної допомоги сім’ї безвісти зниклого військовослужбовця Володимира Колтуна з Полонич. Депутат Михайло Гаєвський запропонував виділити сім’ї матеріальну допомогу у розмірі 100 тис грн. Відтак після цього до депутата висловили ряд зауважень депутати Роман Фурда, Михайло Постолюк, Василь Кашуба. Вони висловилися за те, щоб допомогти сім’ї отримати не кошти у розмірі 100 тис грн (не відомо, чому саме ця сума?), а забезпечити їх житлом, яке вони потребують. Депутат Роман Фурда запропонував створити робочу групу, щоб та змогла напрацювати і допомогти вирішити проблему житла. «Якщо ми виділимо кошти (мається на увазі 100 тис грн – Ред.), то не вирішить проблему сім’ї. Потрібно не матеріальну допомогу надавати, а потрібно допомогти сім’ї отримати житло, що передбачено згідно законодавства»,  заявив депутат Роман Фурда. Керівник фінансового управління РДА, депутат Михайло Постолюк підтримав свого колегу у даному питанні та запевнив, що спочатку треба забезпечити сім’ю житлом, а вже тоді, як на його думку, можна буде знайти кошти на матеріальну допомогу, якщо така ще потребуватиметься.
    Голова Буської РДА Петро Мороз висловив свою думку з приводу цього. За його словами, питання про допомогу сім’ї у розмірі 100 тис грн стало гостро через те, що деяких депутатів через власні амбіції не задовольнило те, що на попередній сесії при розгляді питання про внесення змін до бюджету району на 2016 рік при перехідному залишку більше 4 млн грн. було запропоновано 700 тис. грн виділити на підтримку працівників РДА та інших органів виконавчої влади. Адже з 1 січня 2016 року майже усі спеціалісти РДА мають таку зарплату, як і прибиральниці – мінімальну (1378 грн). Чи в такому разі буде ефективна робота? Сам очільник району запевнив, що готовий йти в усі обласні кабінети чиновників, щоб допомогти сім’ї отримати житло. Відтак, після усіх розмов, було вирішено створити депутатську комісію, яка більш детальніше займеться цим питанням, а про результати проінформують на наступних сесіях.
     Також голова районної державної адміністрації Петро Мороз виступив зі звітом про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Буського району за 2015 рік, відповів на численні питання депутатів. З текстом звіту можна ознайомитися на сайті районної ради за посиланням http://www.busk-rada.gov.ua/proektu/proektu.php
    Заслухавши та обговоривши звіт голови РДА П.Мороза, враховуючи висновки постійних депутатських комісій, Президії районної ради, Буська районна рада вирішила звіт про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Буського району за 2015 рік прийняти до відома.
     Також очільник району представив на затвердження депутатського корпусу райради аналогічну програму соціально-економічного та культурного розвитку на 2016 рік. Повний текст програми можна завантажити за посиланням http://www.busk-rada.gov.ua/proektu/proektu.php
     Рішення з зазначених питань були підтримані одноголосно 27 присутніми у залі депутатами.
     Загалом сьогоднішнє засідання сесії відбулося не дуже в діловому руслі. Через те, що була відсутня злагоджена робота депутатського корпусу, раз не раз між депутатами виникали словесні баталії, звинувачення, крики... 
    Нашим депутатам варто навчитися поважати один одного, знаходити правильні рішення під час розгляду важливих питань життєдіяльності району та працювати на загальну справу – підвищення добробуту наших громадян. А словесні баталії, звинувачення та суцільні вигуки – це не кращий приклад для всього суспільства. Варто нагадати народним обранцям, що, люди голосували за наших депутатів, бо вірили в їх мудрість і поміркованість. І в те, що не будуть власні політичні амбіції ставити вище інтересів народу.
На сесії райради побував
Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ