середу, 23 березня 2016 р.

Щорічно, в усіх країнах світу 24-го березня відзначають День боротьби з туберкульозом. Цей день був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). В 1882 році, відомий німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Всесвітній день боротьби з туберкульозом має на меті попередити населення від виникнення епідемії туберкульозу. 

      Впродовж 2015 року рівень захворюваності на активний туберкульоз органів дихання у Буському районі в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року знизився  у 1,1 рази, зареєстровано 31 випадок з показником на 100 тис. населення 66,8 (при середньо–обласному 59,11)  проти 35 випадків у 2014 році з показником на 100 тис. населення 75,4. Випадків захворювання серед дітей до 17 років не було  зареєстровано.                      
       Вже в поточному році (за січень-лютий 2016р.) зареєстровано 7 випадків туберкульозу органів дихання, з яких 4 з активним виділенням мікобактерій туберкульозу, в т.ч. з них  1 дитина до 17 років.
  Туберкульоз (синоніми: сухоти, горбковиця; лат.- tuberculosis) – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу – паличка Коха. При активній формі туберкульозу паличка Коха швидко розмножується в легенях хворого і, образно кажучи, «з’їдає» тканини людського організму, руйнуючи легені,отруюючи організм продуктами своєї життєдіяльності, виділяючи у нього токсини (туберкульозна інтоксикація).
     При відсутності лікування смертність від активного туберкульозу сягає до 50% впродовж 1-2 років. У решті випадків нелікований туберкульоз переходить у хронічну форму. Хронічний хворий   виділяє мікобактерії і заражає інших.
     Паличка Коха дуже стійка у зовнішньому середовищі: здатна зберігати свої заразні  властивості у грунті,снігу, у товщі льоду, стійка до дії спирту,  кислот і лугів. У той же час гине від   впливу прямих сонячних променів, високих температур, хлоровмісних речовин.
      Зі 100 випадків туберкульозу легенів 95 припадає на курців. З курінням пов’язана кожна п’ята смерть в світі, а для людей старше 35 років - кожна четверта.  
   Активне куріння віднімає до 10 років життя, та до того ж робить людей інвалідами. В середньому кожна сигарета скорочує тривалість життя на 6-10 хвилин.
         Для попередження цього захворювання важливе значення має:
- вакцинопрофілактика дітей на 60-90 % захищає від важких форм туберкульозу. Якщо в окремих випадках в щеплених виникає туберкульоз, то він , як правило, протікає у легкій формі і не дає важких ускладнень.
- рентгенологічне обстеження органів грудної клітки проводять усім дорослим і дітям з 15 років, що дозволяє  діагностувати не ускладнені форми туберкульозу та дає чітке уявлення яка легеня і як уражена.
- туберкулінодіагностика дітей до 18 років. Наприклад - у дитини позитивна реакція Манту і спеціалісти встановили «віраж» туберкулінової проби, це свідчить про зараження організму туберкульозною паличкою. Щоб не дати збуднику розмножуватися в організмі і попередити розвиток хвороби дитині призначають профілактичне лікування спеціальними препаратами.
- хіміопрофілактика, метою якої є попередження переходу інфекції в захворювання.
Чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим ймовірно:
-   туберкульоз буде вилікуваний;
-   не треба буде проводити хірургічного лікування;
-   менше здорових осіб він заразить;
-   тривалість лікування буде 6-8 місяців;
-   смертність 0-0,5%.    
  Щоб вберегтися від туберкульозу необхідно постійно турбуватися про своє здоров’я: правильно харчуватися, займатися фізкультурою, дотримуватися правил  особистої гігієни, частіше бувати на свіжому повітрі. Категорично уникати можливості залучення до шкідливих звичок. Щорічно обстежуватися на туберкульоз (туберкулінодіагностика в дитячому віці, флюорографічне обстеження у дорослих). Ні в якому разі не відмовлятися від щеплення проти туберкульозу. Негайно звертатися при виявленні симптомів, підозрілих на туберкульоз. Пам’ятайте! Ваше здоров’я – у ваших руках!
 Не залишайтесь байдужими до проблеми туберкульозу – робіть все, щоб зупинити туберкульоз сьогодні!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського міжрайонного відділу
лабораторних досліджень ДУ «ЛОЛЦ  Д СЕС України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ