четвер, 26 травня 2016 р.

Сьогодні голова Буської районної ради Богдан Глова зустрівся з спостерігачем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Патріком Гоффманом. Були обговорені різноманітні проблемні питання у сфері місцевого самоврядування України, зокрема питання, які виникають на «низах» у процесі впровадження реформ.

  Наприклад, спостерігача Організації з безпеки та співробітництва в Європі цікавило, чи покращилась фінансова ситуація у громадах після передачі сплати акцизу з продажу алкогольних та тютюнових виробів на місця? На що голова районної ради пожартував, що тепер головам місцевих рад потрібно закликати населення побільше пити та курити, аби поповнити бюджет. А насправді, як зазначив Богдан Глова, найстабільніший податок – це податок з фізичних осіб, 25 % якого раніше надходило до місцевих рад, а потім було передано в державний бюджет. Місцеві ради готові помінятися з державою віддавши  вищезгаданий акциз в обмін на ПДФО. Щодо обіцянок новоутвореним об’єднаним громадам, то вони отримають 60% ПДФО, який на даний час надходить до районного бюджету, але разом з усіма видатками на галузі культури, медицини та освіти включно з так званими бюджетними «дирами». Обов’язку фінансування цих галузей місцеві громади зараз не мають.
  Здивований Патрік Гоффманн був інформацією про те, що на даний час землі за межами населених пунктів не є в розпорядженні місцевих рад, а Держгеокадастру. І земельні ділянки для учасників АТО за межами населеного пункту місцева рада виділити не може без рішення органу, який є обласною структурою виконавчої влади, і що на даний час навіть новоутворені об’єднані громади не розпоряджаються тією землею. З цього питання щойно готується проект закону.
  Обговорили обидві сторони і питання політичної та криміногенної ситуації. Цікавило представника ОБСЄ питання співпраці з адміністрацією, правоохоронними органами.
  Як висловився Патрік Гоффманн, зустріч для нього видалась дуже цікавою, адже він дізнався для себе багато чого нового, тому подякував і пообіцяв ще приїхати.  

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ