четвер, 1 грудня 2016 р.

1 грудня Організація Об’єднаних Націй відзначає Всесвітній  День боротьби зі СНІДом. Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров'я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику.

 Україна є лідером за темпами поширення епідемії: кожен 200-ий українець живе з вірусом імунодефіциту людини. За оціночними даними, в нашій державі близько 220 тисяч українців мають ВІЛ-позитивний статус.
  Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.  На 01.10.2016 року в області під медичним спостереженням перебувало 3180 ВІЛ-позитивних, в тому числі 984 осіб -  хворі на СНІД. За накопичувальними даними, з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції) станом на 01.10.2016 року 740 осіб, у тому числі 7 дітей, померли від захворювань, обумовлених СНІД.
          В Буському районі за даними лікаря-інфекціоніста Буської ЦРЛ Вороновської Н.Р. на обліку знаходяться ВІЛ-інфікована – 21 особа,  із них 5 в стадії СНІД.  
     СНІД - синдром набутого імунодефіциту - це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція.  Внаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушкодження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. Хвороба розвивається повільно, протягом 8 - 12 років і закінчується клінічною картиною, яку назвали СНІДом. До цього часу СНІД залишається невиліковною хворобою.
    ВІЛ - інфекція  — це довготривале інфекційне захворювання, яке розвивається в результаті інфікування вірусом імунодефіциту людини і характеризується прогресуючим ураженням імунної системи людини, що проявляється вторинними інфекціями, пухлинами та іншими патологічними проявами.
 Буське районне лабораторне відділення нагадує, що ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:
-  статевий шлях передачі при стосунках  без засобів захисту або з засобами захисту низької якості;
-      внаслідок вживання ін’єкційних наркотичних речовин при використанні одних і тих же  шприців і голок;
-      від матері до дитини під час вагітності, при народженні дитини  або грудному вигодовуванні.        
З  метою запобігання  інфікування ВІЛ радимо:
-        не вживати наркотичні речовини, особливо ін'єкційним шляхом;
-       не вступати в незахищені належним чином  статеві стосунки з випадковими партнерами;
-        обстежуватись на ВІЛ чоловікам та жінкам перед створенням сім’ї;
-       звертатись  для проведення профілактичного лікування вагітним ВІЛ-інфікованим та дітям, народженим від таких матерів.
Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як  з’являються  ознаки  СНІДу. В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. У Буському районі  тестування  можна пройти в кабінеті інфекційних захворювань при Буській ЦРЛ.
    Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова. Люди з вірусом імунодефіциту у крові можуть почувати себе здоровими  багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу. Це залежить від  імунної системи організму, тому, якщо особа потрапила  в  ризикову  ситуацію необхідно обстежитись  на ВІЛ-інфекцію.
  ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. ВІЛ-позитивна людина має право: вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію і освіту. Людина має право жити!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ