понеділок, 12 грудня 2016 р.

Галичина й насправді колиска традицій. Саме тут найповніше відчувається єдність поколінь. Напередодні улюбленого багатьма свята Андрія ми збавлялись на «Галицьких вечорницях». 

  В повітрі витав святковий дух, усі присутні були у вишиванках, звучали чудові колядки, а головне – хоча б на короткий час ми поринули у світ мистецтва, отримали можливість власними силами створити свято. Все дійство відбулося завдяки людям з гарячими серцями, які залишивши сім’ї та домашні клопоти суботнього дня приєднались до ініціативи Української Галицької Фундації, Відділу культури Буської РДА, Станиці Красне Пласту НСОУ вчителі відділу освіти Буської РДА, працівники культури та діти, які провели майстер-класи, фотосесії та так звані «ворожіння» (це не були справжні ворожіння, а лише розваги та забавляння). 
  Людмила Іванівна Ціхоцька, як і належить справжній господині, разом зі своїми співробітниками підготували нам найкращі умови для вечорниць. Було тепло та затишно. Несподіванкою стала велика кількість учасників дійства – більше ста! Незважаючи на не зовсім приємну погоду, та те, що все це відбувалося в Буську вперше, серце раділо, коли ми побачили, що усі із захопленням виготовляють власними руками витвори мистецтва, вкладають краплини душі у ці, на перший погляд звичайні вироби. 
  Майстер-класів було заплановано 10 видів, але серед присутніх Христинка Козловська проявила ініціативу і з’явився ще один – одинадцятий майстер – клас «Виготовлення ангелят з ниток». Хочу щиро подякувати тим людям, які їх проводили: «Витинанка» - Ліля Андрєєва, «Малювання ангеликів» - Катерина Гачкевич, «Модульне орігамі» - Василь Джас, «Ялинкова іграшка» - Ліда Максимів, «Декупаж» - Галя Сапріянчук, «Фігурки з солоного тіста» - Ольга Протиняк, «Лялька - мотанка» - Анастасія Гачкевич, «Лялька-мотанка травниця» - Марта Рутецька з мамою Оксаною (дівчатка – школярки навчились робити цю красу на уроках Ольги Іванівни Пінчаковської, за що їй теж дякуємо), «Вітальна листівка» – Галина Квасниця, «Ангелики з флісової тканини» - Іра Палка, ну і звичайно ж «Ангелики з ниток» - Христина Козловська. До речі, усі майстрині та майстри відразу відгукнулись на прохання передати свої вміння іншим та навчити творити красу.

  До нас приєдналися вихованці «Доброго серця» з Нового Милятина, які теж брали активну участь у всьому процесі. Діти завітали не з порожніми руками – привезли пакунок смачнючих пончиків чи то пампушок, які самі для нас і приготували. Протягом усіх вечорниць Оленка Баран була нашим незмінним фотографом, а Юрій Білик – звукооператором. Усі бажаючі могли зробити чудові знімки у фотозоні. Хочу зауважити, що представники місцевої влади цікавляться та переймаються дозвіллям мешканців, тому й завітав на наші вечорниці заступник голови РДА Олег Ільків.
  Перед проведенням майстер-класів ми озвучили пропозицію – подарувати вироби учасникам АТО і діти радо відгукувались. Тому найближчим часом військові отримають приємні сувеніри виготовлені з любов’ю. Сучасна молодь (маю на увазі старшокласників) дуже щира в емоціях і прагне дій. Саме тому частину вечорниць – ворожіння проводили вони. Пластунки та пластуни зі своїми друзями радо збавлялись з присутніми, а завершальний процес кусання калити приніс теж масу задоволення.
Кожен із учасників окрім позитивних емоцій ще міг посмакувати чаєм з печивом, якими нас пригостили організатори дійства.
   Сподіваємось, що «Галицькі вечорниці» стануть однією зі сходинок, які допоможуть привернути увагу молоді до активного та веселого реального, а не віртуального життя. Пам’ятаймо та шануймо наші традиції і матимемо хороше майбутнє.
Наталія Сапріянчук

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ