понеділок, 26 грудня 2016 р.

На території Буського району впродовж 51 тижня (з 16.12.16р. по 22.12.16р.) зросла кількість захворілих на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип на 11% у порівнянні із попереднім тижнем. За підсумками моніторингу (згідно статистичних даних лікувально- профілактичних закладів району) захворіло  250 осіб, інтенсивний показник на 100 тис. населення склав 538,8 при епідпорозі  458,55, що вказує на перевищення епідемічного порогу – 14,8%.  Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 66,8%. У віковій групі  0-14 років  відсоток захворілих дітей становить – 57,2%, 7-14 років – 33%. Із загального числа захворілих, в  інфекційне відділення Буської ЦРЛ  госпіталізовано 25 осіб (10 %), з них 13 дітей до 17 років (17 особам клінічно встановлено діагноз грип). 

  З початку епідсезону з 30.09.16р. в районі захворіло на гострі респіраторні вірусні інфекції 1606 осіб, в т.ч. 1035 дітей до 17 років (64,4%). Із загального числа захворілих, в інфекційне відділення Буської ЦРЛ, ЛОІКЛ  госпіталізовано 88 осіб (5,5 %), з них 54 дитини до 17 років.  За аналогічний період 2015 року в районі захворіло на ГРВІ – 1303 особи, в т.ч. 869 дітей до 17 років (66,6%), що на  303 випадки більше порівняно з минулим роком.
      Причиною виникнення гострих респіраторних вірусних інфекцій можуть бути більше як 200 вірусів. Особливістю вірусних інфекцій є дуже швидке їх поширення. Грипозна інфекція може охопити велике місто протягом двох-трьох тижнів, а окремі регіони чи всю країну – за 3-4 тижні.
    Нагадуємо, що грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають люди в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів.
Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом  навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:
– Уникати скупчень людей – аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.
– Користуватися одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.
        – Уникати  відвідування місць з великим скупченням людей.
– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.
– Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.
– Залишатися вдома при перших ознаках хвороби – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку.
  Також не треба забувати про щорічну  вакцинацію, яка є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу.
Буське РЛВ Бродівського МРВ
ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ