суботу, 24 грудня 2016 р.

 У четвер, 22 грудня відбулося пленарне засідання одинадцятої сесії Буської районної ради сьомого скликання, якому передувало спільне засідання постійних комісій райради за участю голови ради Богдана Глови. На сесію також прибули керівники структурних підрозділів РДА, різних установ, організацій, селищні та сільські голови, представники громадськості, журналісти ЗМІ. У засіданні сесії взяли участь 26 депутатів. 

  На початку останньої сесії в поточному році, напередодні світлого свята Різдва, пластуни Надбужжя завітали в гості до народних обранців, де під час засідання сесії районної ради урочисто передали Вифлеємський Вогонь Миру. З вуст юнацтва звучали розповіді про традицію поширення Вифлиємського Вогню. Свій мистецький дарунок для присутніх подарували ВІА «Зорецвіт» Буського БДЮТ. 
  А далі розпочалася сесія з вже традиційної «розминки» у вигляді відповідей на звернення. Основним питанням стало різке подорожчання в районі Інтернету з 1 січня 2017 року. Перед присутніми депутатами виступив представник компанії «Вітелеком» Ігор Бекар, який насамперед проінформував, що з 1 грудня цього року відбулось об’єднання інтернет-провайдерів Infonet-M і Вітелеком в Буському районі. У зв’язку з цілим рядом причин компанія тепер змушена змінювати тарифні плани та в значній мірі піднімати ціни на Інтернет користувачам мережі. Серед причин названо такі: подорожчання електроенергії, паливо мастильних матеріалів та обладнання, подорожчання комунальних послуг, і основна причина це – підвищення виробничих витрат компанії, зокрема на доступ до ресурсу телекомунікаційної мережі, а також підвищення зборів за використання радіочастот. Через це компанія з 1 січня 2017 року змушена збільшити вартість своїх послуг. Мінімальний тариф буде 100 грн. за швидкість до 2 мбіт/сек. Звичайно це у користувачів викликає обурення, депутати натомість попросили керівника організації переглянути тарифи ще раз і при можливості збільшити кількість мегабайтів за мінімальну ціну для користувачів. Чи буде позитив, невідомо.
  Далі мав слово депутат Богдан Гринишин, який звернувся до правоохоронних органів щодо вчинення чергового акту вандалізму над меморіалом «Борцям за волю України 1918-1950», що розташований у селищі Красне. Ще у 2013 року, коли з комплексу ковані вінки вкрали вперше, представники Буської районної організації ВО «Свобода» закупили власним коштом та встановили нові. Однак ковані вінки вкрали знову. Тому депутат наголосив, що ми повинні зберегти це історичне сакральне місце, яке нагадує нам про подвиги наших героїв і не вчиняти наруги над пам'яттю. Відтак було звернення до начальника Буської поліції з вимогою встановити особи невідомих, які вчинили акт вандалізму над пам'ятником «Борцям за волю України 1918-1950».
   Голова Задвір’янської сільської ради Павло Юрдига зачитав звернення громади села про необхідність більш швидкого прибуття машин на ліквідацію пожеж. Днями у селі сталась пожежа, в якій згоріла корова. На виклик пожежники їхали аж (!) 40 хвилин.
  Не менш бурхлива розгорілась дискусія з приводу звернення голови Буської районної Спілки політичних в’язнів і репресованих України Сергія Бондаренка щодо ситуації з кімнатою для заняття фізичною культурою та спортом при Народному домі села Заводське. Звернення було адресоване голові Буської РДА Морозу П.С., голові Буської райради Глові Б.В. та сільському голові с.Заводське Ковалю О.В. Подаємо текст звернення:
«Доводжу до Вашого відома, що уже не один рік, завдяки меценатам та небайдужим громадянам, в приміщенні Народного дому с.Заводське функціонувала кімната занять фізичною культурою та спортом у якій зібрані різнопрофільні спортивні тренажери. У цій кімнаті отримали можливість відновлювати своє здоров’я і учасники АТО. Минуло скликання, при підтримці голови Буської райради Володимира Замроза, для зазначених потреб була надана більша кімната. Останнім часом, за сприяння голови фракції НРУ у Львівській обласній раді, для цієї кімнати був закуплений новий більярдний стіл. Проте, цього року з незрозумілих причин у даних приміщеннях керівництвом Народного Дому с.Заводське були замінені замки, в результаті чого люди, які бажають позайматись спортом у зазначеному приміщенні, не можуть туди потрапити. На жаль мої звернення до начальника відділу культури та туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької результати не дали. Людмила Іванівна стверджує, що потрібно завести журнал, оформити при НД гурток, встановити графік роботи, список учасників гуртка. Але минулого скликання жодних проблем з роботою кімнати не виникало і жодних вимог не ставилось. І зрештою, хто повинен оформити гурток? Хіба не директор НД, який підпорядковується відділу культури та туризму Буської РДА.
Враховуючи вищевикладане прошу посприяти у вирішенні зазначеного питання та забезпечити доступ до зазначеного приміщення учасників АТО, учнів та інших громадян. В протилежному випадку будуть проведені акції протесту».
  Дане звернення прокоментували начальник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька та сільський голова села Олег Коваль, які повідомили, що немає рішення про створення гуртка, тому потрібно провести оформлення гуртка. Натомість слово взяв заступник голови Буської районної ради Роман Фурда, який зробив зауваження, що не потрібно так ставитись до бійців АТО та учнів, треба сприяти у підтримці відновлення здоров'я та пропагувати здоровий спосіб життя серед молоді, тому такі «формальності» не повинні взагалі в районі виникати.
Фото Наталії Сапріянчук
   Після «розминки» депутати приступили до розгляду 12 питань порядку денного. З першого питання доповідала про роботу Станиці Красне Пласту Національної Скаутської Організації України станична Людмила Гураш. Про внесення змін до показників районного бюджету Буського району на 2016 рік розповів начальник фінансового відділу Буської РДА Михайло Постолюк. Наступним питанням розглянули надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам, які звернулись з відповідними заявами. А далі депутати приступили до розгляду основного фінансового документа – районного бюджету Буського району на 2017 рік. З цього питання доповідав Михайло Постолюк. Якщо у всіх депутатів не виникало питань до показників доходів та видатків бюджету району на 2017 рік, то фракція ВО "Свобода" у Буській районній раді на чолі свого керманича Богдана Гринишина заявила, що у бюджеті не вистачає коштів на освіту та медицину, оскільки держава поклала на місцеві бюджети видатки, які колись утримувала.
  «У галузі освіти переклали на плечі місцевого бюджету соціальні видатки, а саме: зарплату технічним працівникам, енергоносії та утримання. І ця сума перекладу становить 23 мільйона гривень. У медицині ми змушені дофінансувати зі свого бюджету три мільйона гривень на енергоносії. А загалом на видаткову частину в галузі освіти бракує - 10 мільйонів гривень, у медицині - 4, 8 мільйона. Окрім цього, в кінці року відбувається перерозподіл коштів у межах розпорядника. Так, відділ освіти має 450 тисяч гривень, які не використав на харчування, пропонує перекинути на заробітну плату освітянам. Ми зробили зауваження, що наявні кошти потрібно було б використовувати за призначенням, а не жебрати у місцевих радах (декілька сільських рад допомагали школам з власного бюджету). Ми запропонували повністю використовувати надані кошти, покращуючи харчування школярів. Додам, що освітяни не використали кошти в сумі 160 тисяч гривень, їх також пропонуючи перекинути на заробітну плату освітянам. І це тоді, коли гроші збирали батьки на закупівлю фарби та ремонти класів. Тобто батьки в кінці року роблять за свій власний кошт ремонти класів, хоча відділ освіти має передбачені такі видатки на відповідні роботи», - зазначив депутат Богдан Гринишин.
  Свободівець також наголосив, що суми, надані Кабміном на бюджетний 2017 рік є недостатніми. Незважаючи на це, депутати Буської районної ради таки затвердили бюджет на 2017 рік, без голосів фракції ВО «Свобода».
   Надалі депутати затвердили структури та штатний розпис працівників виконавчого апарату Буської районної ради на 2017 рік, затвердили кошториси видатків загального фонду виконавчого апарату Буської районної ради на 2017 рік, затвердили Угоду про порядок висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування Буського району друкованим засобом масової інформації – Буською районною газетою «Воля народу» на суму 18 тисяч гривень, а ще 70 тисяч гривень закладено у бюджеті на 2017 рік на районну цільову програму фінансової підтримки та розвитку газети. Не пошкодували депутати коштів на Буське радіомовлення, поки медики і освітяни сподіваються у наступному році вчасно отримувати свою заробітну плату через дірку в казні, бюджет редакції місцевого радіомовлення збільшився суттєво: у 2017 році сума складатиме 187 тисяч гривень, при тому, що у 2016 році була сума у розмірі 127 тисяч гривень.
  Наступними питаннями депутати розглянули затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок на території Андріївської сільської ради, надання згоди на передачу в оренду нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад Буського району та знаходиться на балансі відділу освіти Буської РДА (планується відкриття музею у селі Закомар’я), затвердження нової редакції Статуту ДЮСШ «Авангард».
  І останнім питанням депутати проголосували за введення у Буській ДЮСШ посади заступника директора з навчально-тренувальної роботи. 
  На завершення сесії депутати обмінялись новорічно-різдвяними привітаннями та понесли у свої домівки Вифлеємський вогонь.
//Буський медіа портал//

2 коментарі:

  1. Про те, що держава відмовилась платити за енергоносії і техпрацівників і поклала це на райбюджет говорили усі. На цьому декілька раз наголошував і голова ради. А щодо того, що Глуховецький перекинув кошти на зарплату, на яку недоплатила держава, то він мусів це зробити згідно Бюджетного кодексу. Якщо бракує коштів на зарплату, то не ідуть інші проплати згідно Бюджетного кодексу. А економія пішла дякуючи системі прозоро і вилізла звісно в кінці року. Свободівці не голосували за бюджет, але якби усі так зробили то район попав би у колапс, бо мінімалку у 3200 по 1/12 бюджету би не заплатили. Тому це чистий популізм свободівців.

    ВідповістиВидалити
  2. І ще, питання до тих, хто хотів провалити бюджет. Бюджет району на 2017 рік на 100 мільйонів більший ніж у 2016. Якщо бюджет провалюється, то район у наступному році живе по 1/12 минулорішного бюджету. А як район при цьому зможе вижити, коли тих додаткових 100 млн. зависають в повітрі і відповідно зарплата 3200 не виплачується?? Тому валила бюджет лише «свобода» по принципу чим гірше тим ліпше.

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ