четвер, 26 січня 2017 р.

До 160 – річчя від дня народження Юліяна Дуткевича пароха, який в Олеську ініціював і створив товариство «Сільський господар».

  Міг об’єднати галичан…
Любив природу, бджіл плекати.
Для всіх отцем був Юліан, -
Учив як ліпше господарювати… 
Автор малюнку та вірша Зіновій Твердохліб

  Відзначимо, що перші загальні установчі збори товариства «Сільський господар» відбулись 23 березня 1899 року в Олеську, де Юліан Дуткевич запропонував обрати головою свого брата Фому Дуткевича.
  Знаючи, що найбільше серед українського населення хліборобів, але не організованих ні в які спілки, плекає думку про об’єднання сільських трудівників і розробляє статут такого товариства . Перша нарада та обговорення статуту відбулися в його помешканні в Дуб’є 11 вересня 1898року. Там вирішили більше не створювати філії польського городньо-садівного товариства, а домоглися реєстрації окремого товариства та обговорили проект статуту,  який підготував о. Юліан.
   Перші загальні установчі збори товариства “Сільський господар” відбулися 23 березня 1899року в Олеську, де Юліан Дуткевич запропонував обрати головою свого брата Фому Дуткевича.
  Помер о. Юліан Дуткевич у Радехівського району на Львівщині, залишивши добру пам'ять про себе, як ініціатора і засновника товариства ”Cільський господар”, яке несло добро і велику користь селянству майже 45 років на західноукраїнських землях.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ