четвер, 9 лютого 2017 р.

За повідомленням румунських мас-медіа, у 34 округах цієї країни зафіксовано спалах кору. Кількість тих, хто захворів внаслідок епідемії, перевищила дві з половиною тисячі осіб, а 14 людей померли.  Зважаючи на відкритість кордонів, постійні міграційні процеси, високу заразність кору (захворювання передається повітряно-крапельним шляхом) та проблеми з вакцинацією, які мали місце останніми роками, ризик поширення інфекції є досить високим. Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих в світі. Про це свідчить офіційна статистика ВООЗ та ЮНІСЕФ. Станом на кінець грудня 2016 року, охоплення щепленнями дітей у віці  1 рік проти кору, паротиту та краснухи  складає 45,5% (у Львівській області-35,4%, у Буському районі -48,2% ).

    Кору притаманна циклічність, коли пік захворюваності повторюється через кожні 5-6 років, ризик поширення хвороби  нині особливо високий. Адже останній пік, коли у Львівській області  було зареєстровано 3140 випадків захворювання, припав на 2012 рік, а у Буському районі – 87 випадків, з них дітей до 17 років -44. Для порівняння, у 2013-му в районі зафіксували   7   випадків кору, 2014-2015-му – 0, а минулого 2016-го року –1 випадок. Основною причиною зростання захворюваності на кір у вказані роки було накопичення кількості не щеплених осіб. Аналіз захворюваності на кір виявив, що більше 60% захворілих не були щеплені проти цієї інфекції за рекомендованою схемою.
    Кір ( лат.Morbilli ) - інфекція, яка до 60-х років мину¬лого сторіччя була однією з найбільш поширених в Європі. На протязі життя кожна людина хворіла на кір тому, що сприйнятлива до цього захворювання. Показник захворюваності дорівнював показнику народжуваності. 
   Кір не рідко був причиною дитячої смертності. В світі щорічно помирало від кору не менше, ніж 400 тисяч дітей, а в окремі роки і значно більше. 
   Необхідно зауважити, що кір характеризу¬ється дуже швидким та легким розповсюдженням. Щоб заразитися кором, досить лише на декілька хвилин зайти до кімнати, де знаходиться хворий. Мали місце спостереження, що діти заражались, знаходячись у сусідній кімнаті і, навіть, в різних квартирах одного поверху.  
     Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває в середньому 9-17 днів. Перші ознаки кору: кашель, підняття температури, нежить, кон’юнктивіт. Висипка починається на 3-5 день захворювання з голови, розповсюджується по тілу зверху вниз. Рання ознака – до появи висипки на тілі можна виявити плями на слизовій оболонці рота навпроти верхніх кореневих зубів. 
     В приміщенні де перебуває хворий  слід  проводити вологе прибирання з використанням деззасобів і провітрювання.
   У разі виявлення хворого на кір в організованих колективах  необхідне забезпечення максимальної можливої ізоляції групи (класу) від іншого колективу на 21 день, заборони приймання не щеплених осіб і осіб без довідки, про перенесене захворювання на кір на термін карантину; встановлення щоденного медичного нагляду за особами, які знаходились в контакті з захворілим  протягом 21 дня  посилення дезінфекційних заходів.
   Проте основним  заходом профілактики цієї інфекції  залишається активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у шість років. Дітям, що не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком у 12 місяців та в 6 років, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Дитина має отримати дві дози з дотриманням між ними мінімального інтервалу введення.  Нагадаємо, за рекомендаціями ВООЗ охоплення щепленнями має складати більше 95%, щоб забезпечити популяційний імунітет та наблизити ліквідацію хвороби. Якщо перестати щепити проти кору, то через дуже короткий відрізок часу ми знову по¬вернемося до багатотисячних захворювань з усіма наслідками - пневмоніями, отитами, менінгітами і навіть смертельними випадками.
  З метою недопущення ускладнень необхідно своєчасно звертатись до лікаря при перших ознаках захворювання та не займатись самолікуванням !
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ«ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ