пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Вперше за 37 років я потрапив у стаціонар Буської центральної районної лікарні. Мабуть про те, що буду розказувати далі – це банальні речі, які кожен із Вас відчув на собі, але просто поговорити я не зможу, оскільки все це я відчув на собі, як і багато із тих, хто теж стаціонарно лікувався... Тому почну із того, що господаря у цьому потужному лікувальному закладі немає, а є лише особа, яка наживається на чужому горі і біді.

  Отже, головний лікар Євген Романюк на сесії відчитується перед громадою та депутатами, що завдяки ущемленню трудових прав громадян, а це переведення на 0.5 чи 0.75 ставки він за 2016 рік зекономив близько півмільйона гривень. А що насправді криється за цією економією...?
  У 2016 році наш головний лікар здає в оренду власну котельну лікарні, а потім через тендерну процедуру укладає договір із орендарем на постачання теплової енергії. Сума немаленька для районного містечка – близько 1 млн 800 тис.грн. Орендарем виступає ТДВ «Сенсус», який раптово із швейного гіганта перетворюється на кочегарів у Буську. При цьому голова тендерного комітету Запоточний М.І. складає цілу петицію, що от немає кому опалювати лікарню, крім цього «швейного кочегара».
 Ситуація у 2017році не змінюється... Договір укладають знову із ТДВ "Сенсус", сума вже менша і становить близько 1 млн 138 тис.грн. Стан котельні я попробував передати на знімках – це відсутність вікон, пошкодження будівельних конструкцій. При цьому відповідально скажу, що при температурі зовні -8 градусів за Цельсієм, приміщення лікарні не опалювалося на вихідні взагалі. Лише на свічці, щоб не замерзла система. 07 лютого 2017 року, коли договір про надання послуг теплопостачання почав діяти - лікарня не опалювалася... Такою ситуація була і у минулому році.
 Крім цього маючи власну пральну головний лікар знову заключає у 2017 році договір із ФОПом на надання послуг прання, сушіння білизни. Вартість – 74тис.грн.
  У лікарні немає елементарних засобів дезінфекції, у терапії на 40 ліжкомісць наявно лише 10 (!) штативів для внутрівенних ін'єкцій.
  Постіль у лікарні не мінялася мабуть років 20 і її стан я намагався передати на фото. Після хворого постіль не змінюється і один просто передає свої болячки іншому. Які тільки види грибків і різних бактерій живуть у лікарняній білизні можна тільки здогадуватися. У палатах немає елементарних сміттєвих корзин. Але найбільш мабуть вразило те, що всюди висять надписи вхід у бахілах і халатах, а насправді пацієнти сплять у верхньому одязі. Бо демонтаж і монтаж вікон – це окрема історія. 
На палату, де одночасно перебуває до 8 пацієнтів світить одна лампочка.... Здавалося б що тут такого, але ввечері, коли настає час процедур - в темряві медсестри вводять уколи, встановлюють крапельниці... Ні це не первісний лад, це так виглядає 21 століття у Буській ЦРЛ. Якщо вночі Вам бракує екстріму Ви можете легко засунути руку у розетку і отримати необхідну «насолоду».

  При вході у лікарню на кількох квадратах мирно розмістилися чотири аптеки... Якщо медсестра немає елементарного спирту для проведення ін'єкції чи вати, то тут Вам завжди раді у аптеці.
  Сто метрів, які потрібно подолати швидкій для під'їзду до прийомного відділення для пацієнта виявляться вічністю... На цьому відрізку автомобіль просто переломлює із ямки в ямку.
   Вдалося мені поговорити із працівниками, які тут працюють, хтось давно, хтось недавно... І от дослівно передаю їх слова «за працевлаштування» потрібно залишити у кабінеті головного лікаря (він працює без посередників) від 300 до 800 доларів США. Якщо 300 потрібно заплатити за посаду технічного працівника то 800 вартує посада медсестри, яка потім півжиття буде відробляти ці гроші на пів-ставки... Я жодним чином не звинувачую головного лікаря у хабарництві, я лише передаю слова тих, хто ці гроші залишив у його кабінеті.
   Я звертаюся до Львівської обласної державної адміністрації, безпосередньо до Департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації досить вже закривати очі на цей «безпрєдєл» у Буську. Міністерство охорони здоров'я України про які можна говорити реформи і фінансування, коли на місцях гроші просто розкрадаються по кишенях... Почніть аналізувати витрати головних лікарів містечок і гроші самі появляться. 
  Службу безпеки України я попрошу офіційно і детально перевірити факт наявності в діях головного лікаря Буської ЦРЛ ознак корупційних діянь на предмет розпорядження бюджетними коштами не за цільовим призначенням. Буська районна державна адміністрація, а Вам варто виконувати реальну, а не кабінетну роботу. І перевіряти стан медичної галузі району хоча б раз у квартал, правда не за коньячком, а в палатах лікарні.
 Буський
портал  я думаю Ви допоможете висвітлювати надалі цю ситуація.
   Офіційні запити по даному питанню розіслано.. Продовження буде.....
  Єдине, що мене обурює, що місцеві активісти мовчать...
Володимир ТИПИЛО, фото автора
P/S/ Редакція Буського порталу готова оприлюднити відповідь головного лікаря Є.Романюка, якщо така надійде на нашу адресу.

31 коментар:

  1. Автор все вірно описав.Молодець що піднімає цю тему.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. То напевне, головний лікар повиривав розетки, побив вікна, знищив підїзд (там знак стоїть проїзд заборонено) їдучи по забороненій дорозі.
      Прийти і нагадити це мивміємо, а заправити засобою постіль...

      Видалити
    2. Пане Михайло Ви зараз як дитина понаписували тут.... А хто має слідкувати за станом безпеки, за станом санітарії у лікарні??? Вася, Петя, Коля чи Головний лікар?????

      Видалити
  2. А ще Буськ претендує бути центром госпітального округу на чолі з Романюком!!! Всюди бардак, проте с. Буськ не зрівняється з Бродами! Саме так, без перебільшень

    ВідповістиВидалити
  3. Цікаво,а автор тільки в лікарні перший раз? Можу порадити сходити в парк, проїхатись біля базару в пятницю або у вівторок. Зайти на базар. Подивитись на стан ріки та мостів через них.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так я вперше потрапив у лікарню за життя.. У Вас невдале порівняння між парком і лікарнею

      Видалити
  4. Почекайте поки почнуть проводити реформу, перепрофільовуварти лікарні, масово скорочувати медперсонал. Побачимо як воно буде! Щоб не сталося аналогічно як з поліцією. Моє враження що просто хочуть ще більше знищити медичну ланку.

    ВідповістиВидалити
  5. Якось голослівно все, де більше фоток розрухи? А про 800 дол за медсестру, то взагалі звинувачення за яке можуть посадити або того, кого звинувачують, якщо це правда, або того, хто звинувачує, якщо не будет доведено факт хабаря. Адже наклеп, то стаття. А про стан лікарень в нашій країні ви нічого нового не сказали. Тому не хворійте, воно вам треба такі стреси :) Бо у нас вже давно медицина безкоштовною не буває, і ліків безкоштовних немає, і то що в лікарні є аптеки, то краще, аніж би їх там не було, і вам прийшлося би їхати в центр міста, або виходити за межі лкарні, і так ще багато чого. І ще, якщо ви там стільки часу були, по території гуляли, то невже не побачили нічого позитивного? Так же не буває.. Хоча, вам же немає з чим порівняювати, ви ж бо ніколи в цій лікарні не були :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У нас різне розуміння ситуації.. Цього взагалі немає бути у лікувальному закладі... Якщо Ви уважно читали, то я лише передав слова, а не висував звинувачення у хабарництві..Це різні речі

      Видалити
  6. Пропоную авору статті написати петицію тут

    http://e-dem.in.ua/lviv-or

    Гадаю, що вона набере достатню кількість голосів.

    ВідповістиВидалити
  7. Чому ви не піднімаєте питання забезпечення медицини державою. Медичну субвенцію рахують лише за кількістю населення. За 2016 рік виділених державою 27 млн. гривень не хватило би навіть на зарплати лікарям. Якби районний бюджет не додав би 5млн. 700 тис. то потрібно було б провести масові скорочення лікарів, закрити цілі відділення. З Києва прийшов лист – або збільшення населення, або оптимізація. А у 2017 році держава вперше відмовилась платити за енергоносії медицини та освіти і поклала це все на районний бюджет. І це вперше за всю незалежність України.
    Та все ж по Буській ЦРЛ переміг проект на заміну батарей більше трьох мільйонів грн..та на вікна 1 млн. 800 тис., тому, що з районного бюджету було надане серйозне спів фінансування. Станом на зараз проекти реалізовані. Тобто в приміщення лікарні на батареї та вікна на даний час освоєно більше 5 млн. грн... Ніколи стільки не було. Якщо взяти те, яким галузям додавались кошти з районного бюджету протягом 2016 року, то 90% - це медицина, а 10% - всі інші.
    По кочегарці: Сенсус за свої кошти встановив котельню на палети і лікарня не залежить від газу. Якби зараз працювала своя котельня на газ, то з роботою кочегарів та витрат газу виходить на рік більше ніж 2 млн. В інших районах теж хочуть переходити на купівлю виключно тепла з використанням паливних беркетів а не газу. Економія по котельні Буської ЦРЛ біля півмільйона грн..
    Тому пан Типило пише добре, але не все ? Та враховуючи написане та обговорене, може дійсно медицині більше не додавати, а скоротити до дідька. А допомагати більше іншим галузям, бо допомогу медицині ніхто не оцінить.
    А дорогу до лікарні Буська міська рада могла б зробити.

    ВідповістиВидалити
  8. Гарно змалювали обкладинку, а чомусь промовчали про сам смак... Всі заходи у Києві розраховані на видатки районних лікарень, як бачимо видатки здебільшого стосуються не медичного забезпечення, а розподілу коштів по кишенях,тому що умови договору поставки тепла не дотримуються, температурний режим порушено, але це на руку головному лікарю, бо ніхто не контролює температурний режим... Щодо Сенсусу -то це взагалі окрема історія, яку хай СБУ розглядає... І в більшості там палять простими сирими дровами,а не необхідним пічним паливом.. А скоротити - то це пан Романюк чудово зробив, заставляючи йти персонал у неоплачувані відпустки.. Це лише перша історія про лікарню...Далі буде цікавіше і про сімейну фармацію і т.д

    ВідповістиВидалити
  9. І якщо вже говорити про всю правду,то прошу ознайомитися із рішенням суду по Сенсусу http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33570999
    Рішенням суду скасовано рішення щодопереможця -Сенсус, проте дивним чином договір всупереч цьому було укладено

    ВідповістиВидалити
  10. А ще варто в відділеня роддому завітати,як там весело,такса на роди,такса на догляд,такса на довідку на виписку,весело одним словом)))А умови,окреме питання,але все мовчки,тихо,з скрипом зубів,оплачується,терпиться!!

    ВідповістиВидалити
  11. Кажите в Києві видатки розраховані ? Дурня ? Рахують виключно кількість населення в районі і дають на медицину в цілому. Ніхто не розраховує площу медзакладів і потреби. Тому коштів не хватає на зарплату, не дивлячись на інші видатки. Ніхто Романюка не захищає бо розетки міг зробити. Але те, що держава топить медицину і ніякі видатки не враховує – це факт. Якби район не додав то б медицина втонула. По Сенсусу - є суди вищих інстанцій про які тут не згадано. Інакше прокуратура би зупинила ? А що до хабарів то навіщо давати ? І де звернення в органи про вимагання хабара ? Беруть бо дають ? Описуйте конкретні факти з прізвищами ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви знову не все розказуєте...Ніхто не оскаржував рішення суду, яке вступило у законну силу... Те, що держава топить медицину -тут 100 відсотків... А хто у нас прокуратура? Хто у нас Закон у районі??? А що дасть звернення в органи з приводу давно отиманого хабаря? Його просто піймають на гарячому...

      Видалити
    2. По Сенсусу після рішення суду відбувся новий конкурс і Сенсус погодився на найнижчу ціну за дані послуги. Рішення конкурсної комісії від 11.10.2012р. №49. Це рішення не оскаржувалось. Можете зробити запит по цьому протоколу.

      Видалити
    3. Ви мабуть не в темі, але Ми говоримо про 2013рік,а не 2012 і по конкурсу орендна плата мала бути максимальна і бути переможцем конкурсу...

      Видалити
    4. Справді не той протокол мені по телефону продиктували. Тепер сам подивився. Насправді був другий конкурс і Сенсус дав найкращі умови. Протокол №56 від 16 жовтня 2013 року. Інвестиції 1640000грн. Встановлюють 2 твердопаливні котли (виконали). І вони є особисто виробником паливних беркетів. І тоді у них на складі було на 2 млн. готової продукції. На рахунках 15 млн., а в резерві 15 млн. А в конкурентів майже по нулях. Буду рекомендувати райраді надати копію протоколу Буському порталу.

      Видалити
    5. Ще раз перевірив інформацію.
      Насправді був другий конкурс і Сенсус дав найкращі умови. Усе записано в протоколі №56 від 16 жовтня 2013 року. Інвестиції 1640000грн. Встановлюють 2 твердопаливні котли (виконали). І вони є особисто виробником паливних беркетів. І тоді у них на складі було на 2 млн. готової продукції. На рахунках 15 млн., а в резерві 28 млн. А в конкурентів майже по нулях. Буду рекомендувати райраді надати копію протоколу Буському порталу.

      Видалити
    6. Ми наразі про різні речі.. Я маю на увазі лише суху оренду приміщення, яка у них була не максимальною...Про інвестиції -це інше питання... Два котли встановлено по 1МВт

      Видалити
    7. Правильно. Оренда можливо і менша, але конкурсна комісія взяла всі пропоновані умови в цілому. І той протокол №56 від 16.10.2013 вже ніким не оскаржувався. Вам потрібно прочитати протокол. Там все описано по всіх пропозиціях в присутності усіх конкурсантів.

      Видалити
  12. Смішно, як тут (Правда) Богдан Володимирович Глова намагається оправдатися. Районний бюджет додав на зарплату лікарям 5 млн 700 тис ! Та за ті гроші можна було зробити покращення в цій лікарні, зробити несправні розетки, закупити нову санітарну білизну ніж витрачати такі гроші на бездарних лікарів, які ще окрім зарплати вимагають у пацієнтів у кишені гроші. А ще за довідки беруть таксу, на аптеці там теж бізнес (препарати дорожчі чим у центрі міста), флюрографія, кардіограма, оренда приміщень стоматолігів – все це гроші, які отримує лікарня. І куди вона їх діває, що районний бюджет ще змущений відділяти бідним на зарплату? Чому такий ярий борець з корупцією Глова разом з своїм дружком Морозом не можуть побачити реальний стан речей в лікарні? Колись борець з корупцією зіпсував ідилію представлення Мороза, тоді хвалився всюди де міг, а тепер з Морозом не розлий вода слухається його і ведеться на кожний його крок. А всі добре знають, що Мороз Романюка завжди захищає, то напевно Мороз сказав до Глови, не чіпай Романюка, хай дерибанить медицину, а навіщо її піднімати?
    Дуже прикро, що усюди грає роль політика, через це страждають самі люди. Колись поважала Глову читала його передвиборчі програми в газеті дякувала Богові що є такі люди, тепер бачу помилилась захищати корупціонера і бідкатись що районний бюджет додає медеицні це банальщина. Навіщо тоді було йти вам на посаду голови райради???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. «З своїм дружком», «зіпсував ідилію» - такі слова постійно вживає Богдан Дмитрович Гринишин. Ніяк не заспокоїться, що втратив владу. «Мороз сказав до Глови не чіпай Романюка, хай дери банить» - це в Дмитровича вже клініка, бідний.

      Видалити
  13. А причім тут Глова ??? Маєте до нього питання, то зверніться офіційно, а не під анонімом. Хоча, щодо скорочень, то до прикладу, Красненська громада на сході селища зверталась проти скорочення медпрацівників. Але на чиюсь думку вам плювати. На даний час вирішується питання де буде госпітальний округ – в Буську чи Бродах ? То кому підігруєте АНОНІМЕ ??? Не думаю, що у Глови є стільки часу, щоб займатись коментами.

    ВідповістиВидалити
  14. А готовий Буськ,Броди чи Камянка до госпітального округу... Жоден із них немає необхідної інфраструктури... А питання не вирішується -це просто Буськ вперед всіх побіг, щоб піймати "рибку". Немає нормативних актів по цьому і лише під кінець 2017оку це буде вирішуватися

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думала справді пан Володимир Типило шукає правди. Я погоджуюсь що є багато недопрацювань керівництва лікарні. Я лише намагалась показати правду щодо методики фінансування медицини з Києва по формулі на одного жителя. В Камянці-Бузькій на 10000 більше населення, а майже однакова кількість медзакладів і державної субвенції хватає. Бо Київ до уваги площу і кількість мед закладів не бере, лише населення.
      Але на даний час є інша тема. В області іде жвава дискусія де буде центр госпітального округу. І якщо ті округи утворять, то саме у тому закладі де центр буде краще медобладнання, туди в першу чергу задіють держпрограми. І справа не в Романюку. Може тоді буде інший керівник. Але на даний час потрібно шукати усі аргументи, щоб центр був у Буську, бо Броди сильно впираються і використовують всі засоби, щоб не в Буську а у них. Потім відстоювати буде пізно. Тому, коли Володимир написав, що Буськ вперед всіх побіг, щоб піймати "рибку", я засумнівалася у щирості і незаангажованості дописувача.

      Видалити
    2. чому я так сказав, бо саме Буськ перший подав заявку і її відхилили,через те,щоне узгоджена процедура і технічний порядок лише все на папері.. Я б дуже хотів щоб це було у рідному Буську,але коли я бачу технічний стан -мені соромно за свій район і керівництво...Тому мабуть більшість почало виступати проти мене, бо я зачепив те, що так тихенько тліло і приносили комусь у кишеньку копійку, бо тепла не порахуєш

      Видалити
    3. Ще не відхилили, бо рішення за головою ОДА. Вагомий аргумент місце розташування. Умови не гірші ніж у Бродах. Там також проблеми. Звісно по тих фото пішла реакція. Знаю, що голови райради та РДА вже втулили головному. Вікна доробили. По теплу ідуть розбори. Але Володимире ! Давайте разом шукати аргументи, щоб все ж центр округу був у Буську. Ми за співпрацю !

      Видалити
    4. Я тільки за розвиток району і за госпітальний округ у Буську і готовий цьому сприяти, але порядок має бути наведений максимально швидко

      Видалити
  15. Потрібно припинити цей БЕЗЛАД у ЦРЛ м.Буськ. Пропоную відкрити кримінальну справу на усіх "робітників" керуючого складу! Ганьба їм до кінця їхнього життя,,,,

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ