суботу, 25 лютого 2017 р.

24 лютого до читачів Буської районної бібліотеки для дітей завітала цікава гостя – відома львівська письменниця та перекладач Оксана Думанська.  

  Це вже не перший її візит в Бузеччину. Минулоріч пані Оксана презентувала своїм шанувальникам енциклопедичну книгу «Шептицький від А до Я», присвячену 150–річчю від дня народження Митрополита. Вчора ж письменниця вирішила поділитись з нашими читачами цікавими і досить маловідомими фактами із життя української письменниці Лесі Українки, почерпнутими безпосередньо із автентичних листів геніальної поетеси, написаних упродовж 1876-1897 рр. Вони нещодавно побачили світ завдяки видавництву «Комора».
   Зустріч з юними читачами відбулась у приміщенні актового залу Буської ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Під час заходу письменниця намагалась по-іншому розкрити особистість Лесі Українки і зауважила, що це для неї місія – розповісти про українську письменницю напередодні 146-ої річниці від дня її народження.
   Із розповіді Оксани Думанської, що базувалась на аналізі листів Лесі Українки, діти довідались про те, як формувався світогляд майбутньої поетеси, який вплив на неї мали І.Франко, М.Драгоманов, М.Павлик. Прагнення пізнати кращі зразки світової літератури спонукало її до вивчення іноземних мов. За життя Леся Українка досконало оволоділа 9 іноземними мовами. Уже в юному віці вона здійснювала переклади з давньогрецької мови творів Гомера. Незважаючи на свою хворобу, поетеса удосконалювала також гру на фортепіано і часто просила Олену Пчілку, аби та їй вислала ноти творів Бетховена, Шопена та Мендельсона. Під час заходу, учні мали нагоду послухати уривки з цих музичних творів. Життя родини Косачів було тісно пов'язане із тогочасним літературним процесом. Пані Оксана зауважила, що племінник поетеси, Юрій Косач, теж став письменником. Серед його творів особливо заслуговує уваги «Володарка Понтиди», в якій розповідається про княжну українського походження Тараканову (Дараган), яка намагалась скинути з російського трону Катерину ІІ. Під час зустрічі Оксана Думанська також звернула увагу присутніх на портрет Лесі Українки, написаний видатною художницею Софією Караффою-Корбут. Саме їй раніше Оксана Іванівна присвятила книгу під назвою «Графиня з Куткора».
  На завершення директор Буської районної бібліотеки для дітей Галина Гораль подякувала Оксані Думанській за цікаву, змістовну і незвичну розповідь і побажала нових творчих успіхів на літературній ниві. Тож з нетерпінням чекаємо наступної зустрічі.

Іванна Якимишин, бібліотекар Буської РДБ.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ