понеділок, 13 березня 2017 р.

Понад 400 учнів залишились без гарячого харчування, 200 – без світла й тепла у гуртожитку. Крім того, без світла та тепла можуть залишитися усі заклади профтехосвіти Львівщини: департамент освіти ЛОДА не виплачує кошти на оплату «комуналки».
                        
Про це пише власкор видання «Вголос»
   Про те, що Олеський професійний ліцей, котрий знаходиться у Буському районі, відключили від енергопостачання, «Вголосу» повідомила вчителька української мови та літератури Галина Кондратюк. Енергетики, за словами викладача, прийшли до навчального корпусу сьогодні вранці, і, не зважаючи на усі заперечення та прохання викладацького складу ліцею, фактично силоміць «відрізали» світло не тільки у навчальному корпусі, а й у гуртожитку. І, що найгірше, обидві будівлі залишились ще й без опалення.
    «У нашому ліцеї навчається понад 400 учнів, - розповіла Галина Кондратюк. - Щонайменше 200 з них мешкає у гуртожитку і доїжджають вони з різних областей: Закарпаття, Рівненщини та Тернопільщини, а також з різних куточків Львівщини. Власне, за них найбільше переживаємо: ці діти не тільки не зможуть нормально навчатися, а й залишились фактично без харчування – сніданків, обідів, вечері. Адже, головно, усі вони снідали й обідали у нашій їдальні, де, власне, зараз немає електроенергії. Більше того, нам довелось відключити опалення, тому уже сьогодні увечері в гуртожитку буде не тільки темно, а й холодно. Ми, звісно, намагатимемось не припиняти навчальний процес, - викладачі та вихователі влаштують чергування, щоб не залишати дітей самих. Але, якщо найближчим  часом ситуація з електроенергією не владнається – таки доведеться призупинити навчання».
   Як повідомив голова Буської РДА Петро Мороз,  це – єдиний навчальний заклад у районі, де сталась така прикра ситуація. І все трапилось через несплату послуг: мовляв, від початку року ліцей не оплатив за електроенергію жодної копійки. Чому? Тому, що у закладу немає на це грошей – не перерахував департамент освіти Львівської облдержадміністрації. Через те, каже посадовець, ситуацію треба вирішувати не на районному, а обласному рівні. Проте він контролює її, щоправда лише у телефонному режимі. З іншими питаннями порадив звернутись в область, мовляв, не його рівня проблема.
    Своєю чергою директор департаменту освіти ЛОДА Любомира Мандзій каже, що кошти департамент освіти справді не перерахував цьому навчальному закладу, і (на хвилиночку) як і усім іншим установам профтехосвіти області. Насамперед через те, що досі відсутні кошторисні призначення на оплату комунальних послуг. Але, як виявилось,  не це головна причина: в ЛОДА вважають, що ліцеї, коледжі, ПТУ та інші повинні платити за усі комунальні послуги з власних ресурсів.
  «Усі заклади профтехосвіти мають спрямовувати зусилля на те, щоб наповнювати спецфонди своїх закладів і оплачувати комунальні послуги самостійно», - повідомила Любомира Мандзій.
   Щоправда, з яких джерел ці фонди наповнювати, не каже ніхто: чи то плату навчання підняти, чи за гуртожитки «брати» більше, або ж люди окрім власних комунальних платежів повинні оплачувати ще й комуналку навчальних закладів…
   Словом, ситуація насправді невесела, бо Олеський ліцей насправді є лише першою ластівкою. А якщо енергетикам увірветься терпець і вони повідключають електроенергію усім установам профтехосвіти Львівщини?  

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ