середу, 22 березня 2017 р.

У Буському районі, березні місяці поточного року, зареєстровано 1 випадок токсокарозу серед дорослого населення.  У Львівській області за 2016 рік зареєстровано 15 випадків захворювання  на   вісцеральний токсокароз, з них  2 випадки серед дитячого населення проти  21 випадку  у 2015 році, з них 4 випадки захворювань  серед дитячого населення.  За січень 2017 року зареєстровано 2 випадки вісцерального токсокарозу серед дорослих мешканців області.

       Токсокароз – хвороба, яка дуже поширена серед собак, котів та інших тварин, від яких, в свою чергу, може заразитись і людина. Це глистяне захворювання супроводжується у людини ураженням різних життєво важливих органів (легенів, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо).
      Дорослі паразити ( токсокари ) – це круглі черв'яки довжиною від 30 до 120 мм. Вони живуть у тонкій кишці тварин: собак, котів, вовків, лисиць та інших.
  Найчастіше уражаються токсокарами молоді тварини. Вони кволі, малорухомі, відстають в рості, мають поганий апетит, кашляють. В них виникає запалення бронхів і легенів. У тварин можливі кишкові коліки, судороги, блювання з виділенням токсокар. Хвороба може провести до загибелі тварин. Щенята частіше гинуть від токсокарозу у віці 20 днів до 2.5 місяця.
 Захворювання тварин токсокарозом супроводжується інтенсивним виділенням яєць, токсокар у навколишнє середовище  і призводить до забруднення ними землі, городньої зелені , овочів, ягід.
  Самці токсокар щоденно виділяють яйця які потрапляючи з фекаліями уражених тварин у навколишнє середовище, зберігають свою  життєздатність протягом багатьох місяців, інколи декілька років.  Період дозрівання яєць в ґрунті триває з травня по жовтень. На цей весняно - осінній період припадає сезон можливого зараження людини.
      Людина уражається токсокарозом, коли проковтне такі яйця . Вилупившись з яєць  личинки токсокар заглиблюються в слизові оболонки кишок людини, проникають у кровоносні судини. Кров'ю вони розносяться в різні життєво важливі органи: печінку, легені, мозок тощо, де викликають запалення.
       В організмі людини паразитують тільки личинки токсокар. Повного розвитку, до статевої зрілості, як це спостерігається у собак і котів, вони не досягають.
    У людини токсокароз супроводжується такими явищами алергійного характеру, як кашель, чхання, задишка, висипання на тілі. Захворювання часто повторюється, при цьому виникає лихоманка, збільшується печінка. Хвороба  триває від 5 до 8 місяців. Діти хворіють на токсокароз найчастіше у віці 1,5 до 4 років.
       Розпізнати хворобу важко. Це пов’язано з тим, що личинки локалізуються в мозку, очах, серці людини, де їх важко виявити. Тому діагностика токсокарозу ґрунтується на даних опитування хворих про наявність вдома собак і котів, а також на характерних проявах хвороби. Характерною ознакою токсокарозу є тривала стійка еозинофілія крові. Важливе значення мають імунологічні методи дослідження.
  Діагностичні дослідження на гельмінтози (в т.ч. токсокароз) проводить Буське районне лабораторне відділення Бродівського МВ ДУ «Львівський  обласний  лабораторний центр МОЗ України».
    Як же вберегтись від зараження токсокарозом?
    Маючи на увазі, що на токсокароз найчастіше хворіють коти, собаки та їхнє потомство, треба, насамперед, ретельно виконувати загальні гігієнічні вимоги по догляду за тваринами.
    Взявши в дім тварину, необхідно перевірити її на наявність гельмінтів, здавши випорожнення для проведення аналізу в ветеринарні амбулаторії. У подальшому котів і собак потрібно регулярно, хоча б один раз на рік обстежувати і при потребі своєчасно лікувати. Цуценят рекомендується обстежувати з 14 – 18 денного віку.
    Собак належить виводити на прогулянку в місця, де не граються діти. Треба уникати контакту домашніх тварин зі своїми бездоглядними «співродичами», від яких вони часто заражаються токсокарозом та іншими небезпечними для людини захворюваннями (стригучим лишаєм, токсоплазмозом).
      Наступний спосіб боротьби з токсокарозом – недопущення попадання яєць токсокар в організм людини із забрудненої землі та інших заражених ними предметів.
      Зелень, овочі і фрукти, які вживаються сирими, необхідно добре мити в проточній воді, а потім занурювати на 3-5 секунд в окріп. Слід обов’язково привчати дітей з раннього віку мити руки перед їжею, після відвідування туалету та контактування з собакою чи котом,   не приймати їжу під час праці, відпочинку та ігор на ґрунті, піску.
     Пам’ятайте: тільки ретельне виконання гігієнічних заходів врятує нас від зараження токсокарозом!
Буське РЛВ Бродівського МВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ