вівторок, 14 березня 2017 р.

Біжать просіяні думки… На дворі весна – вічно нестаріюча мавка, яка ходить вулицями і парками, запалює білі люстри каштанів, рожеве полум’я яблунь і звеселяє теплим диханням душу.

 Саме цієї весняної пори Красненська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 радо зустріла представників влади, вчителів світової літератури та всіх небайдужих до поетичного слова. Їх зібрала визначна подія у житті Валентини Лотоцької – вихід її поетичної збірки «Пелюсткові зливи». 


  Презентація книги проходила під гаслом «Біжать просіяні думки». Епіграфом заходу стали слова поетеси: «Парнас небесний на землі вбачаю. Живу…Люблю…Вдивляюся Черпаю…».
  Свято поєднувало 10 тематичних напрямів поезії, яку читали учні 8-11-их класів. Один із розділів був присвячений мові, бо «випрозорює сутність слово чисте й могутнє». Під час посту релігійна тематика віршів була особливо актуальною. Декілька віршів були інсценізовані учнями нашої школи та гуртком художньої самодіяльності Народного дому селища Красне (кер. Марія Глова). Не залишили байдужими і пісні на слова пані Валентини, композиторами яких були Степан Галябарда та Роман Ладига. Відкритими очима дивиться на світ В. Лотоцька і розуміє: «життя прекрасне», лише те прекрасне потрібно уміти побачити і в літню спеку, і в холодні зимові вечори, і в осінню пору. 
  У попередній збірці поетеси «Щастя із присмаком неба» є 30 віршів про маму, тужливих і добрих, світлих і життєдайних, часто – ніжно-сумних, бо коли ти відірваний від своїх рідних, то звернення до матері особливо щемливе, що підтвердили сльози на очах глядачів під час виконання Ганною Грушицькою пісні «Я цілую Вам руки». Не оминула Валентина Олександрівна і тему, яка хвилює сьогодні всіх українців – події на Сході та воєнні дії. Учні прочитали вірші «Небесна сотня» та «Донбасом прокотилася війна», а танець «Я хочу жити без війни» (заслужений колектив «Енерджі» кер. Ірина Сторонянська та Мирослава Костина) зворушив небайдужі серця глядачів. Підняв весняний настрій глядачам танець «Квітка-душа» танцювальної студії «Плеяда» (кер. Мар’яна Козак) та вірш автора «Настоянка з весни»: Чи смакували ви настоянку з весни? З медових яблунь, білопінних слив, Із дощових весняних злив? Чи до душі вам журавлині сни? Яка п’янка настоянка з весни!
Бажаємо пані Валентині здоров’я, надхнення (від слова«надихати») та вдалого пошуку цікавих ідей для нових збірок. 
/інформація Ірини Дусан/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ