понеділок, 24 квітня 2017 р.

25 квітня у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії, який був заснований державами – членами ВООЗ на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у 2007 році.  Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії - роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.

  За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією захворює більш 500 мільйонів чоловік, а більш одного мільйона чоловік помирає від цієї хвороби. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть в деяких частинах Європи.
      У 2016 році в Україні серед цивільних громадян  зареєстровано 43 завізних випадки малярії, з яких 1 з летальним наслідком від тропічної малярії (проти 51 випадку з 3 летальними  у 2015 році). З них громадянами України було завезено 32 випадки (74%), іноземцями – 11випадків (26%). Місцеві випадки  малярії, вторинні від завізних, випадки щепленої малярії в Україні не реєструвались.
 За видами збудника найбільшу частку має тропічна малярія (P.falciparum) - 15 випадків, триденна (P.vivax) - 8, овале-малярія (P.ovale) – 6 , чотириденна малярія  (P. malariae) – 4, малярія спричинена декількома збудниками – 7. В 3 випадках малярія була встановлена лише за клінічними ознаками, без лабораторного підтвердження. 
 У Львівській області - 2 завезених випадки тропічної малярії (P.falciparum):  1- випадок у жителя м. Радехова, який прибув із Конго, де працював будівельником за контрактом впродовж           3-х років, 2-й – випадок у жителя м. Львова, який прибув із Гани, де працював експедитором.
 Особливо епіднебезпечно, коли хворі на малярію не госпіталізувались в інфекційні стаціонари, а лікувалися амбулаторно – це може  сприяти передачі малярії, виникненню місцевої  та   їх рецидивів. 
 Сезон ефективного зараження переносників малярії (комарів виду Анофелес) у біжучому році ще не розпочався, у зв’язку з несприятливими погодними умовами.
      Малярія (син.: пропасниця, болотна лихоманка) -  гостре інфекційне захворювання, яке характеризується гострим, а інколи затяжним перебігом, періодичними підйомами температури тіла, збільшенням печінки, селезінки.  
       Малярія поширена в країнах світу з тропічним та субтропічним кліматом. Це пов'язано з тим, що розвиток малярійного плазмодія відбувається в організмі комара - перенощика при температурі повітря від 16°С до 30°С. Місцевості, де можлива передача малярії, є ендемічними.   На сьогодні існує ризик виникнення місцевих випадків зараження, поширення цієї хвороби на території  України. Це пояснюється, в першу чергу, наявністю перенощика - малярійного комара, природними умовами - наявністю водойм, де існують умови для виплоду та розвитку перенощика, сприятливої температури навколишнього середовища для розвитку збудника малярії в тілі комара, численних контактів комарів та людей - тих, що повернулись з тропіків, та тих, хто не залишав межі України.  
      Малярія передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Комар заражається, годуючись кров'ю хворого малярією чи носія малярійних плазмодіїв. Крім природного зараження через укуси комарів, людина може заразитися малярією при переливанні крові від зараженого донора. Передача малярії може відбутись від хворої матері плоду, найчастіше під час пологів, рідше - при проходженні паразитів через плаценту.
     Захворювання може проявитись як мінімум через 7 діб від зараження, максимум - через 3 роки в залежності від виду збудника, стану імунної системи організму людини.
     У хворого на малярію з'являється лихоманка, озноб, головний біль, біль в м'язах, слабкість, блювота, біль в животі. Підвищення температури носить періодичний характер, супроводжується ознобом, пропотіванням. Перші симптоми малярії можуть бути помірно вираженими, не зразу розпізнані як малярія. Можуть бути і інші ознаки, які пов'язані з недостатністю нирок, печінки, серця тощо, які можуть призвести до смерті. Малярію називають мавпою різних захворювань, вона може імітувати гострі респіраторні вірусні інфекції, грип тощо. Тому, у разі захворювання, будь-якого підвищення температури під час перебування на території небезпечних з малярії країн чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про виїзд до ендемічної країни протягом останніх трьох років, та виконувати всі його рекомендації. 
     Як вберегтися від зараження малярією? Слід уникати укусів комарів, користуючись для цього репелентами (речовинами, що відлякують комах), наносячи їх на відкриті ділянки тіла і на одяг. Застосовувати засоби для відлякування комах слід в суворій відповідності з рекомендаціями виробника, особливо по відношенню до дітей. Крім того, для захисту від комах перебуваючи в "тропіках" можна користуватись протимоскітними сітками. Протималярійні препарати з профілактичною ціллю слід приймати обов'язково.
    Як приймати протималярійні препарати? За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, профілактичні протималярійні препарати починають приймати за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень). Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря.   Особливо рекомендуємо уникати поїздок в ендемічні з малярії країни без особливої потреби вагітним жінкам та маленьким дітям.
ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ЧИМ РЕТЕЛЬНІШЕ І ЧІТКІШЕ ВИ БУДЕТЕ ВИКОНУВАТИ ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ МАЛЯРІЇ, ТИМ МЕНША БУДЕ ВІРОГІДНІСТЬ ЗАХВОРІТИ ЦІЄЮ НЕБЕЗПЕЧНОЮ ХВОРОБОЮ!
                                          Буське районне лабораторне відділення
Бродівського міжрайонного відділу
ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ