пʼятницю, 28 квітня 2017 р.

Вчора, для мешканців Бущини відбулась презентація першої україномовної книжки про історію Польщі «Польща. Нарис історії». Її підготував Інститут національної пам’яті Республіки Польща (Варшава), а переклад здійснив український історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник, який й завітав до Буська  До 70-річниці від операції «Вісла» на презентації також були присутні ті, хто пережив депортацію. 

   Книга «Польща – нарис історії» – це цікава ілюстрована розповідь від часів перших королів до сучасності, як для поляків, так і для українців. Факти спільної польсько-української історії тут описані ширше, ніж в типових історичних книгах Польщі. А видання приурочили до 15-річчя з дня заснування Польського Інституту національної пам’яті. Книга видрукувана на папері високого гатунку, містить чимало рідкісних світлин, ілюстрована картами різних періодів Польщі.
Вперше книгу презентували для українських студентів у Варшаві, потім в Острозі а вже після в українських містах. За словами історика Івана Сварника, книжка є черговим доказом того, що поляки готові до діалогу з українцями.
  Як вказує науковий редактор історії Влодзімєрж Менджецький, ця праця готувалася з думкою «… про реалізацію двох найважливіших цілей. Першою є ознайомлення українського читача з основними знаннями з ділянки історії важливого сусіда незалежної України. Другою є представлення польської перспективи бачення власної історії. Показ у ній місця українців і України». І тут же пан редактор зазначає, що «… не йдеться про спробу накинути польську точку зору читачеві з України».  Адже книжка з’явилася як реалізація ініціативи під час зустрічі представників польського Інституту національної пам’яті і його українського відповідника, яка відбувалася в Києві в листопаді 2009 р. Ця ідея здобула підтримку Міжнародної польсько-української комісії.
    Наукова праця має 10 розділів. При цьому слід відзначити, що кожен із них має свого автора, який презентує власний, індивідуальний погляд на ту чи іншу історичну подію, що дискутується в польському історичному середовищі.
   Книга видана польським Інститутом національної пам’яті та комісією переслідування злочинів проти польського народу.
   «Сподіваюся, що ця книжка зустріне зацікавлення українських читачів і сприятиме кращому розумінню історії Польщі, в тому числі стосунків, які єднають наші народи. Тут якраз теж описуються події операції «Вісла», яка була здійснена у 1947 році», - підсумував на зустрічі львівський історик Іван Сварник.
   Варто відзначити, що бібліотеки Бущини отримали  в дарунок від Інституту національної пам’яті Польщі через Львівські обласну наукову бібліотеку 47 примірників книги «Польща. Нарис історії». Всього Львівщина ж отримала 1330 примірників для публічних бібліотек області. 
Фото Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ