четвер, 11 травня 2017 р.

Навесні підвищується активність кліщів, що є переносниками ряду небезпечних інфекційних захворювань, таких як кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), туляремія, марсельська лихоманка, лихоманка Ку та інші. Найбільш поширеною серед інфекцій, що передаються кліщами, на території Львівської області є хвороба Лайма.

    За 2016 рік у Буському  районі зареєстровано 13 випадків присмоктувння кліща, з них 2 випадки  хвороби Лайма. Так звані „енцефалітні кліщі” – це кліщі з родини іксодових, що зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах, паркових зонах, скверах. За 4 місяця 2017 року не реєструвалось випадків при смоктання кліщем, але зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма.
   Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) – це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі.
Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше - 14 діб.
    Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми червоно-рожевого кольору 5 - 6 cм в діаметрі. Частіше всього еритема (почервоніння) з’являється на місці присмоктування кліща. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Слід відмітити, що у 30 - 40% хворих еритема не спостерігається.
 Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, коса, печінка, очі.
    Що робити, щоб не допустити укусу кліща?
• Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
• Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
•  Місце для відпочинку на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу. 
• Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.
•  Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів (препарати, що містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці).
  Що робити якщо кліщ присмоктався:
1. Звернутись до найближчого лікувального закладу (лікарня, поліклініка, ФАП, амбулаторія, травмпункт) для надання кваліфікованої медичної допомоги фахівцем (лікарем-хірургом).
2. При відсутності такої можливості видалення провести самостійно, наступними способами:
а) необхідно обережно захопити кліща тупим пінцетом або пальцями обгорнутими марлею ближче до хоботка  та потягти перпендикулярно, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або  різні сторони, поки він не відчепиться від шкіри.
б) перев'язати голівку кліща вузлом міцної нитки якомога ближче до шкіри. Потім кінці нитки тягнуть вгору і в боки, відокремлюючи його від шкіри.
в) у пластиковій пляшці або склянці  зробити кутовий виріз, яким ближче до шкіри захопити кліща та його видалити.
3. Якщо хоботок або голівка залишилися (на шкірі наявна чорна цяточка)  їх видаляють стерильною голкою.
4. Після видалення місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом).
5. Необхідно памятати, що не можна:
- прикладати до місця укусу різні компреси, рідкі рідини (спирт, олію та інші)
- припікати кліща;
- тиснути кліща пальцями;
- брати кліща голими пальцями.
   Велике значення для профілактики зараження відіграє правильне видалення кліща для зменшення ризику інфікування у разі роздавлювання паразита та впливу його рідини.
    Кліща намагайтесь видалити живим і передати в лабораторію для визначення зараженості.
   Дослідження кліщів та діагностику хвороби Лайма здійснює лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м.Львів, вул.Круп’ярська,27, тел. 276 85 92.
 Буське районне лабораторне відділення

Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ