неділю, 18 червня 2017 р.

Уродженка села Соколівка Буського району Ольга Сіра (на фото) вже понад 20 років живе в Одесі, де працює заступником головного редактора єдиної обласної газети, яка виходить на українській мові. При знайомстві із землячкою дізнались успіхи та проблеми видання. Вже цьогоріч 19 липня газета «Чорноморські новини» святкуватиме 100-річчя від дня заснування.

   Головний редактор газети Іван Мельник каже, що упродовж існування газета змінювала назви та засновників, але не припиняла виходу. У 1918 році вона виходила навіть французькою мовою. Влада Одещини щоразу намагалась усіма методами знищити єдину українську газету: морально правоохоронці тиснули на редактора, погрози, суди, вилучення тиражу з кіосків, не опалювалось приміщення, скорочення штату працівників...
   Як відзначає заступник редактора Ольга Сіра, на сьогодні газета виключно тримається на своїх читачах, які навіть об’єднались у ініціативну групу, яка всіляко, зокрема й фінансово, намагається допомогти виданню. Від держави єдина українська мовна газета підтримується лише в обласній програмі підтримки друкованих ЗМІ національних меншин (!).  У цю програму включені видання, що виходять на території Одеської області болгарською, грецькою, вірменською, молдовською... ну і українською. Прикро, що в часи незалежності України єдине видання на українській мові  відносять до видань нацменшин. Колеги відзначають, що більшість тутешніх газет, інтернет-видань та телеканалів займаються не журналістикою, а російською пропагандою.
  Сьогодні засновник газети «Чорноморські новини» - трудовий колектив редакції, який намагається створити належні умови для роботи журналістів та не втратити власного читача, готуючи для нього якісний інформаційний продукт та долаючи всі перешкоди на своєму шляху.
   До речі, видання має власний музей, де зберігаються найдавніші примірники газети, оригінальні друкарські машини, ретро-фотографії.
   Довідка Буського порталу: Ольга Сіра народилась у селі Соколівка Буського району. У 2012 році отримала ступінь бакалавра, кафедра «Міжнародні відносини», Інститут соціальних наук, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова. Через рік отримала ступінь «спеціаліст» з міжнародних відносин з поглибленим знанням японської та англійської мов. Працювала аспірантом кафедри міжнародних відносин Інституту соціальних наук Одеського національного університету імені І.І. Мечникова за спеціальністю «Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку». Заслужений журналіст України.
/Буський медіа портал/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ