понеділок, 5 червня 2017 р.

В Буському районі зареєстровано випадок  ботулізму. Перебіг хвороби важкий, загрозливий.

  Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
   Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясоковбасну  та рибну продукцію власного приготування.  В  останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.
   Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.
   Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку:
– гастроінтестинальний  синдром – хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі  випорожнення без паталогічних домішок;
– розлади зору (подвоєння  предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння),
– порушення дихання. Найнебезпечніше ускладнення ботулізму – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів. Такі ускладнення при ботулізмі  можуть привести до летального результату, який при відсутності  необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.
   Триває це, в  середньому, 20-24 години. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Іноді в таких у хворих помилково діагностують ангіну.
   Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після розтину банки визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.
  Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
– захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;
– посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
– не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;
– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120ОС. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

© 2017. На платформі Blogger.

ФІРМА ТзОВ “АРІЄС-УКРАЇНА” - ВИРОБНИК ПОДРІБНЕНОЇ ТЕХНІКИ ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ

РОБОТА

ПП «ТАЙФУН-ПЛЮС» — один з найбільших виробників пиляного шпону (ламелі), паливних гранул та брикетів в Україні у зв’язку із розвитком виробництва оголошує про відкриття вакансій:

Бухгалтер з основних засобів

ВИМОГИ:

Вища освіта (облік та аудит, економічна)

Досвід роботи бухгалтером від 1 року (бажано на ділянці основних засобів)

Володіння ПК, MS Office, 1С

Володіння базовими концепціями бухгалтерського та управлінського обліку

Знання нормативної бази по основних засобах

Начальник зміни

ВИМОГИ:

Неповна вища або повна вища освіта

Бажаний досвід роботи у деревообробці від 1 року

Організаторські та аналітичні здібності

Бажаний досвід роботи на керівній посаді

Володіння ПК, MS Office

Відповідальність в роботі

Водій електронавантажувач

ВИМОГИ:

Водійські права та досвід водіння від 1 року

Безумовною перевагою буде наявне посвідчення на право водіння навантажувача або досвід водіння навантажувача

Відповідальність в роботі

Обліковець на виробництво

ВИМОГИ:

Бажано профільна освіта економічного спрямування

Вміння працювати з цифрами

Уважність та відповідальність в роботі

Інженер КВПіА

ВИМОГИ:

Повна вища технічна освіта відповідного напрямку

Досвід роботи на аналогічній посаді від 1 року

Володіння ПК, MS Office, програмування контролерів

Знання контролерів, схем управління, засобів вимірювання, засобів автоматизації.

Електрик

ВИМОГИ:

Профільна освіта (електрик)

Знання та досвід у галузі електрики

Досвід роботи з електричним устаткуванням

Бажано посвідчення про присвоєння групи з електробезпеки

Відповідальність в роботі

Слюсар-ремонтник

ВИМОГИ:

Профільна освіта (механізація, слюсар-ремонтник);

Досвід роботи з механічним та електричним устаткуванням;

Бажано вміння виконання зварювальних робіт

Оператор устаткування з перероблення деревини

(лісопильний цех)

ВИМОГИ:

Професійно-технічна, або неповна вища освіта;

Вміння працювати з обладнанням та устаткуванням;

Відповідальність в роботі

Складальниця виробів з деревини

(цех готової продукції)

ВИМОГИ:

Спритність рук та бажання працювати

Різноробочий

ВИМОГИ:

Вміння працювати з електроінструментом;

Бажання працювати

Прибиральник

ВИМОГИ:

Старанність, прихильність до чистоти та порядку;

Бажання працювати, відповідальність.

Працюючи у нас Ви отримаєте:

ВИСОКУ та стабільну ОПЛАТУ ПРАЦІ;

Довезення до місця праці та додому;

Перспективу розвитку;

Комфортні умови роботи.

Чекаємо на Ваші резюме за адресою: село Ожидів Буського району Львівської області вулиця Шашкевича № 41

контактний тел. +38067 471 0885

e-mail: ovoina.hr@gmail.com

ВАШ КОМП'ЮТЕР

ВАШ КОМП'ЮТЕР

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ

ПАРТНЕР