четвер, 13 липня 2017 р.

Сьогодні в читальному залі Буської ЦРБ  відбулася мистецька година «Бісерна веселка». З уст заступника директора Буської ЦБС Галини Гораль учасники заходу довідалися цікаві факти про історію виникнення бісероплетіння, зокрема, про те, що це дуже давнє мистецтво і йому майже 6 тисяч років. 

   На території України бісер став відомий з часів Київської Русі та набув особливого поширення у ХVIII-ХІХ ст. Прикрасами з бісеру оздоблювали головні убори, вплітали в коси, носили їх на шиї, руках, виготовляли сумочки, гаманці, картини, ґердани, прикрашали меблі тощо.
  На початку XX ст. прикраси з бісеру стають важливою складовою народного вбрання західних областей України, а також окремих сіл Східного Полісся та Середнього Подніпров’я. В ансамблі одягу вони виконують декоративну й оберегову функції  і разом з тим виступають промовистою ознакою віку та суспільного становища особи. 
 Розповідь бібліотекаря супроводжувалася переглядом ілюстративної виставки, яка складалася з малюнків художниці Олени Кульчицької «Народний одяг Західних областей України». Ці етнографічні зарисовки, зроблені в багатьох місцевостях України, становлять велику історико – пізнавальну цінність. А потім для усіх методист РНД і майстриня Любов Огороднік продемонструвала розкішні жіночі прикраси з бісеру, виготовлені власноруч. Колекція її виробів багата, а в гамі кольорів вбачаються усі барви веселки. Пані Любов провела цікавий майстер – клас з виготовлення українського гердану на спеціальному верстаті. 
Буська ЦРБ ім.Івана Котляревського

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ