суботу, 15 липня 2017 р.

Літньо-осінній період час проведення урочистостей, зокрема, весіль, а це  пов`язують з  зростанням  харчових отруєнь, кількість яких щорічно зростає.  За даними медиків у 2016 році близько 30% від усіх спалахів  припало на святкування саме сімейних урочистостей, які проводились в закладах ресторанного господарства. Актуальними будуть нагадування про головні аспекти їх профілактики.

   Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю бактерій. Сюди входить чимала група захворювань (шигельоз, сальмонельоз, ієрсиніоз), причиною яких є бактерії і віруси. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції - коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів. Людина може захворіти незалежно від віку і статі (нерідко страждають саме діти).
   Необхідно зауважити, що забруднені мікробами продукти в більшості випадків мають вигляд свіжих, доброякісних та привабливих.
   Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є грубе порушення власниками чи керівниками закладів громадського харчування вимог санітарного законодавства: недотримання працівниками правил особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму, порушення термінів та порядку проходження працівниками кухонь періодичних медичних оглядів, закупка продовольчої сировини без документів, що підтверджують їх безпечність.
  Найнебезпечнішими для виникнення інфекції є багатокомпонентні страви та салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець, заливне та ін. Ризикованим є також приготування страв із запасом – під впливом тепла у них швидко накопичуються у великих кількостях збудники інфекційних захворювань та продуктів їхньої життєдіяльності.
  Під час вибору закладу громадського харчування для проведення урочистості звертайте увагу на чистоту не тільки бенкетної зали, а й стан санвузлів, кухні, вигляд офіціантів, посуду тощо. Попросіть у адміністратора закладу підтвердження того, що всі працівники вчасно пройшли гігієнічне навчання та медичний огляд, що продукти закуповуються із документами, поцікавтесь у засобах масової інформації, на Інтернет-ресурсах відгуками про заклад, який ви обрали. Обов`язково поцікавтесь  у власника закладу, чи  заключна  угода на проведення відомчого лабораторного контролю якості  продукції громадського харчування, води, напівфабрикатів   за мікробіологічними показниками?
   При складанні меню на святкування намагайтесь не включати до нього багатокомпонентні страви та салати або ж проконтролюйте їх приготування.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ У»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ