пʼятницю, 14 липня 2017 р.

Цьогоріч  українська  мистецька  спільнота святкуватиме 150 -ті роковини від дня уродин видатної художниці, мистецтвознавця,  етнографа та педагога Олени Кульчицької. Напередодні ювілею мисткині в Буській ЦРБ  бібліотекарі розгорнули виставку малюнків з її альбому «Народний одяг західних областей України», який вийшов у світ ще у 1959 році. Альбом, до якого художниця збирала зразки вишивок впродовж усього життя, був створений на основі її подорожей Галичиною.

   Сьогодні в читальному залі книгозбірні  на етногодину «Життя, віддане мистецтву», присвячену творчості  видатної художниці, зібралися працівники культури, бібліотеки. 
  З життєвим та творчим шляхом Олени Кульчицької присутніх познайомила заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль. Вона зауважила, що Олена Кульчицька по праву вважається першою жінкою – художницею в Галичині, яка одержала  високу професійну освіту, закінчивши Школу прикладного та декоративного мистецтва у Відні. 
  Впродовж життя мисткиня написала 4 тис. художніх творів. Поряд з акварельними та графічними роботами нею були створені шедеври з емалі, майоліки та бронзи. Тематика творчості різноманітна – графічна серія з портретами українських письменників, пейзажі, зображення церков Західної України, серія гравюрна дереві «Українські святі», ілюстрації до творів українських письменників. Найвищу державну нагороду – Шевченківську премію – Олена Кульчицька отримала уже, будучи на смертному одрі. Померла 8 березня 1967 року та похована на Личаківському кладовищі у Львові.
Галина Гораль, заступник директора Буської ЦРБ

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ