середу, 23 серпня 2017 р.

У листі, який надійшов на адресу нашої редакції, — крик душі мешканців сіл Топорова та Лісове, які скаржаться на проблему транспортного сполучення з райцентром. Подаємо текст листа-звернення до представників органів влади:

    «Міркую собі так: піднімемо проблему кепського сполучення з райцентром Топорова і Лісового у пресі – нас почують, а там дивись, щось і виб’ємо у влади... Трачу час, зусилля, шукаю переконливі аргументи, висилаю конверт і ...чекаю.
     Редакція районного часопису «Воля народу» вміщує фрагмент моєї публікації, основна ідея якої – двотисячне село гостро потребує транспорту. Із зацікавленням відкриваю газету: пробігаю очима свою «писанину» і переходжу до коментарів. Читаю один, потім – другий коментар сільського голови Ярослава Ковальчука: «час від часу, за усною домовленістю, сюди завертає рейс №520 Львів-Броди...».
   Не йму очам своїм... Одним розчерком брехливого пера знівельовано наші потуги добитися заїзду бродівських автобусів! Віртуальний 520-ий, за словами голови, виявляється, заїжджає в село. Чого ще треба вам, топорівці? Читаю далі: «Без сумніву, не для усіх топорівчан це вигідно...». Намагаюся знайти зв’язуючу ланку між обома фразами, ключовими словами яких є: «520-ий, за домовленістю» і «не для усіх це вигідно». Що – «не усім це вигідно» - хіба те, що 520-ий начебто підвозить людей...
   Залишається осилити ще і третю (останню фразу): «випадають часові проміжки без транспорту». Мати Божа! Невже отой уявний 520-ий із паралельного світу пана голови, ще й впливає на періодичність руху всіх автобусів. І сміх, і гріх... мимоволі на думку спадає афоризм літераторів: ясність письма відображає ясність мислення.
    Для себе ж роблю єдино правильний висновок: усе написане сільським головою – від лукавого. Проблеми села – не його проблеми, наш голова, образно кажучи, завше загортає їх у папір...
   На черзі другий коментар – пана Ількова (перший заступник голови Буської РДА). І знову «прокол»! Пан Ільків пристрасно переконує, як то буде кепсько усім, коли автобус з Бродів «вступатиме» у всі села. Боронь Боже! Розуміючи реальну ситуацію, ми ніколи не добивались цього. Перечитую далі – про «ожидівські електрички». Не можу збагнути суть розлогої риторики п.Ільківа: до чого тут ожидівські електрички стосовно Лісового, яке не має жоднісінького автобуса до свого районного центра?
    Стає відрадніше, коли дочитую до перспективи відкриття внутрішньо-районних маршрутів – це нас обнадіює. Читаю: «...якщо вони виявляться прибутковими, то, мабуть, треба (відкрити маршрут) на Топорів, Тур’я. І знову прийшов час дивуватись: хіба можна порівнювати непорівнянне – один маршрут може бути прибутковим, інший – ні. Не приховую, що розчарована: словесного діалогу (нехай і заочного) у нас не вийшло, нас не почули.
    І все-таки роблю ще одну спробу достукатись до Вас, шановні чиновники! Чому ми, топорівці, ратуємо саме за заїзд автобусів Львів-Броди (чотири рейси) у саме село?
   Ми ж усі свідомі люди і розуміємо, що люди вертаються додому виснажені дорогою, як правило ідуть з важкою ношею. Їдуть батьки з малими дітьми, повертаються люди з нічних змін, – а від центральної дороги доводиться йти 20-30 хвилин. Але ж не усі живуть в самому центрі... І тоді на дорогу людина витрачає практично останні сили.
     Літом зайти додому – це ще півбіди, а що буде зимою, коли дорога перетворюється у суцільну ковзанку, чи замете снігом. Чекати на «свій» автобус доводиться на... лавці під навісом – це «сервіс по-буськи».
      Автостанція у Буську є, але її чомусь використовують не за призначенням (це тема окремої розмови). Отже, або треба «тьопати» пішки, або ж ловити дрижаки на холоді – і так зле, і так недобре, як кажуть галичани. Для автобуса ж, щоб підвезти людей до села, треба 5 хвилин в обидві сторони, і ми ніяк не можемо випросити їх у нашої районної влади. Як на мене, саме районна влада мала би вийти з пропозицією узаконити заїзд бродівських автобусів в село Топорів до конкурсної комісії з питань перевезень при  ЛОДА. Зрештою, і сама конкурсна комісія зобов’язана прислухатись до побажань і потреб населення.
Повернуся ще раз до перспективи відкриття внутрішньорайонних маршрутів. А чому б, приміром, потенційний маршрут Циків-Чаниж, бодай тимчасово, та не продовжити до Топорова. Просимо звернути увагу і на той факт, що останній автобус (язик не повертається назвати його «вечірній») відправляється з Топорова о 16 год 40 хв. Нам конче потрібен автобус о 18-19 годині.
   Шановні чиновники Буської РДА! Просимо на своєму офіційному сайті опублікувати програму щодо забезпечення транспортом усіх сіл району на найближчу перспективу, в тому числі, на що конкретно можемо сподіватись ми, топорівці!
       Наші словесні ресурси, на жаль, вже вичерпуються. Ми зверталися на урядову «гарячу лінію», електронною поштою надіслали звернення до народного депутат Михайла Бондара, поштовою адресою – в управління транспорту і зв’язку при ЛОДА. Вже минуло понад два місяці, але відповідей ще не отримали, і чи отримаємо взагалі...?
   Надіємось на Вашу підтримку.
За дорученням громади села Топорів, Зіновія КУЗЬМА

2 коментарі:

  1. Голова Топорова, як завжди, на своїй хвилі. Всі та й все вигадують, в нас все добре у всьому хтось завжди винен, а він святий, ще й вміє руки до Бога звести. Адже це дійсно проблема для селян і треба її вирішувати, а не шукати винних "активістів".

    ВідповістиВидалити
  2. Шановні депутати, хто читає. Щоб добратись із зупинки (Ластівка так називають мешканці Топорова зупинку маршруток) до с. Лісового не менше 4 км. Дуже Вас просимо посприяти даній ситуації, бо наш голова лише вирішує власні проблеми.

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ