вівторок, 22 серпня 2017 р.

Сільські школи закривають, бо бракує дітей. Відтак цьогоріч навчання призупинять у дев'яти закладах області. У кожній не набралось і 5-ти особових справ. Таких дітей переведуть до більших шкіл у сусідніх селах. Усім обіцяють забезпечити довіз до школи шкільним автобусом. Цього року тимчасово припинено навчання і в початковій школі села Гута, що у Буському районі. Про це йдеться у сюжеті знімальної групи ZAХID.NET.Новини.

   Учителька Галина Пелих понад 20 років навчала дітей у Гутівській школі. Пам'ятає, як тут навчалось до двадцяти дітей і працювало двоє вчителів. Останні роки вона – єдиний працівник, тож щоранку приходила сюди перша. Відчиняє школу і цього разу. Востаннє, спеціально для знімальної групи ZAXID.NET Новин.
    «У 1994 році я сюди прийшла в свою рідну школу, тому що я в ній навчалася і вже більше як сім-вісім випусків вже, напевне, випустила з цієї школи», – розповіла пані Галина.
    Та цього року 1 вересня дзвінка тут не почують. Школу вирішили тимчасово закрити, адже учнів залишилося лише троє. Початкову і середню освіту вони здобуватимуть трохи далі від дому, у Топорові. Тут навчається близько 250 дітей. Майже половина з них – доїжджають.
    «Село складається із 49 хуторів, які від центральної частини розташовані за кілометр, два, три. Кожного дня «школярик» зранку звозить дітей на навчання в школу, а в вечірній час – розвозить», – пояснила директорка Топорівського НВК Ірина Білостоцька.
    Учительці пані Галині обіцяють знайти нову роботу, а в приміщенні школи планують зробити музей. У Топорові певні: тут у дітлахів більше можливостей. Мовляв, інфраструктура краща, а конкуренція – вища.
   «Я вважаю, що в більшій школі, серед більшої кількості дітей їм буде комфортніше. їм буде більша можливість реалізувати себе. Будуть мати значно кращі умови для загального свого розвитку», – вважає Ірина Білостоцька.
    Це все добре розуміють батьки дітей із Гути. Та все ж, категорично проти, аби школу закривали.
    «Старша дочка закінчила школу з золотою медаллю. Тут вона мала фундамент у цій школі. Ми дуже хочемо, щоби нам таки школу зберегли», – розповіла пані Ольга, мама першокласника.
   Дітям до школи потрібно було їхати велосипедом 5-10 хвилин. У Гуті це найпопулярніший транспорт. Тепер рано-вранці, їх забиратиме «школярик», а повертатимуться учні вже ввечері.
   «Десь аж о п'ятій годині, – каже мама двох першачків Галина. – І дитині 5-6 років, я вважаю, що це дуже багато часу, заважко для дитини це. І я буду хвилюватися. Крім того, ми всі навчались у цій школі і хочемо щоб вона працювала».
   Кілька років тому у школі залишалося двоє дітей, тоді школу відстояла громада. Зараз, запевняють, їх ніхто не слухає.
   У департаменті освіти кажуть: початкова школа має бути якомога ближче до дитини. І до закриття кожної підходять дуже ретельно.
     «Це мусить бути перспектива. Не може бути так: в вас п'ятеро дітей – ми закриваємо школу. Ні, в жодному випадку. Це створення належних умов. Ми мусимо відслідкувати динаміку народжуваності в тому селі, мусимо розуміти, чи є зміст утримувати там школу», – каже директорка обласного департаменту освіти Любомира Мандзій.
    У департаменті певні: через брак конкуренції і вчителів – падає рівень освіти. Наприклад, в одній із сільських шкіл області, з шести випускників, троє провалили ЗНО з української мови і навіть не змогли подолати бар'єру у сто балів.

3 коментарі:

  1. голова всемогучий.скиньтеся батьки по пару долярiв i вiн вам вирiшить все любе iголубе.той чувак касу любе

    ВідповістиВидалити
  2. нехай голова пожертвуэ свою премiю а це вже 18 000гр.

    ВідповістиВидалити
  3. та ви маэте "мудрого" депутата.а без рiшення сiльради школу не закриють.ви вже потiм не вiдкриэте

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ