четвер, 22 лютого 2018 р.

У місті Буську на тротуарі біля ринку та на площі для стоянки автомобілів біля автостанції, продовжує процвітати стихійна торгівля. Місцева влада різними шляхами «узаконивши» її з цього має неабиякий зиск, отримуючи значні кошти у власні кишені. А от районна поліція поки що бездіяльна, хоча до її компетенції входить боротьба з торгівлею в невстановлених місцях. Чому досі у містечку, яке прагне до європейського життя та цінностей, досі, на асфальті та землі, у центрі міста, проводиться торгівля?

   Два роки тому знімальна група телеканалу ZIK приїздила до Буська і знімала програму про те, як місцева влада дозволила стихійну торгівлю і збирає данину з охочих продавати на землі: плати 24 грн. в певну касу – і отримуй одноразовий дозвіл на торгівлю в несанкціонованому місці, просто на асфальті, землі у центрі міста.  Тоді на камеру,  самі «стихійні» торговці зізнались – не торгують на цивілізованому приватному ринку, що поруч, бо насправді місць там у рази менше, ніж охочих  торгувати.
    «Де нам там працювати? Нехай дадуть людям місце, і вони будуть працювати. Ми ладні платити по 30 грн. офіційних платежів за легальне місце на ринку, але ж їх нема. От стоїмо тут, міліція нас не ганяє», – пояснювала ситуацію нелегальна продавчиня.
   Вже сім років, як у місті, так і не спромоглися спорудити комунальний ринок, ні розширити приватний, тому більшість людей змушені торгувати з землі.  Поблизу центрального базару данину зі «стихійників» збирає тутешній мешканець на ім’я Володимир. Він стверджує, що є представником комунгоспу, натомість гроші кладе собі просто до кишені, без жодних чеків і квитанцій. А по факту – майже офіційно займається рекетом.
    «Квитанція коштує 24 гривні. А що входить в квитанцію? Нічого, будете тут на дорозі торгувати просто», – розповів Володимир журналістам, що замаскувались під торгашів.
   Знімальну групу  Володимир переконував, що десь у приміщенні адміністрації ринку є касовий апарат, який видає квитанції. І коли чоловік прийде вдруге, він ніби роздасть підтвердження про оплату. Утім, побачивши камери, у комунгоспі журналістам видають чек, на якому зазначено – «за вивіз сміття».
   За скромними підрахунками, щодня в руках у комунальників готівкою опиняється майже тисяча гривень, а за місяць набігає двадцять шість тисяч гривень, однак ці гроші ніде не обліковуються, хоч в приміщенні адміністрації ринку й справді стоїть касовий апарат.
   Скільки грошей проковтне касовий апарат, а скільки залишиться у кишені збирача данини – залежить від доброї волі Володимира або його начальниці.  «Вони беруть гроші з людей і на тому збагачуються. Місто не отримує з кусочка тротуару навіть 25 відсотків», – наголошує місцевий активіст Василь Кашуба.
   Ба більше – стихійну торгівлю у мерії Буська назвали  ярмарком і наказали збирати гроші до міської скарбниці. «Ярмарок у нас по вівторках, п’ятницях, суботах. А в понеділок і четвер просто продають», – намагається вигадати пояснення міський голова Буська Ростислав Сліпець. Він додає: через ситуацію, що склалася, місцеві депутати навіть прийняли спеціальне рішення, в якому дозволили торгувати з землі продуктами, що не потребують спеціальних умов зберігання. Однак, продають місцеві тут здебільшого яйця, молоко і набіл, тушки свійських птахів тощо, якими за санітарними нормами, торгувати з асфальту заборонено.
   Із чеком, рішенням міськради та заявою журналісти ZIKу звернулись до правоохоронців з вимогою провести розслідування щодо поборів та перевірити реєстрацію нерухомого касового апарату. Однак і там по сьогоднішній день все затихло.
  Депутати міської ради, яких громада обрала, навіть не намагались скликати комісію для позапланової перевірки біля ринку. 
  Журналісти нашого видання стали свідками, як знову продовжують збирати данину біля ринку. Тепер вартість "данини" складає 38,53 гривень. На жаль, міська рада продовжує сприяти стихійній торгівлі збираючи «гроші з тротуарів». М’ясна продукція реалізовується поза межами м’ясного павільйону, тим самим може спричинити отруєнням містян. Чи готовий мер міста і депутати до відповідальності? А може знову поліція закриє очі на це?
   Начальник відділу у справах захисту прав споживачів Василь Кашуба каже, що про цю ситуацію неодноразово нагадував керівництву міста, району, області. В районних ЗМІ на цю тематику були опубліковані статті, де наводилися відповідні факти, проводилися консультації. Але, поки що міська влада на це не реагує і більше шести років не може облаштувати відповідного ринку.
   «Стихійну вуличну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів не перевіряють, а самі торговці працюють з грубими порушеннями санітарно-гігієнічних правил (порушується температурний режим реалізації перевезення, зберігання, тощо). – зазначає Василь Кашуба. – Весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах. Є ймовірність, що покупець, придбавши такий продукт прямо на вулиці, зекономивши на покупці декілька копійок чи гривень, з’ївши його, може безневинно постраждати, захворівши на цю чи іншу інфекційну хворобу, яка може в подальшому прогресувати в організмі. Ще можна побачити, як іноді пробігають собаки, які також можуть бути перенощиками тих чи інших хвороб. Окрім цього, від покупця, який хворіє на інфекційне чи респіраторне захворювання, повітр’яно-крапельним шляхом може попасти слина на харчові продукти, а особливо на ті, які не потребують термічної обробки і готові до вживання. Інший купив, а потім думає: «А від чого я захворів»?».

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ