вівторок, 20 лютого 2018 р.

Сьогодні, 20 лютого, Україна відзначає четверту річницю загибелі палких патріотів, героїв, котрі відстояли свою і нашу гідність та Небесною сотнею полинули у вічність. Сьогодні працівники Буської дитячої бібліотеки провели для восьмикласників ЗОШ І-ІІІ с. №2 годину пам’яті «Герої не вмирають, вмирають вороги!», присвячену загиблим майданівцям. Захід розпочали з хвилини мовчання та неофіційного гімну Небесної сотні «Гей, плине кача…».

   Бібліотекар читального залу Іванна Якимишин розповіла школярам про історію та причини створення Майдану, основні подробиці протистояння активістів з урядовими військовими силами, зокрема на вулицях Грушевського та Інститутській, де під час боїв упродовж 18-20 лютого загинуло більше сотні протестувальників. Згодом їх назвали Небесною сотнею. Також учні дізналися про те, як 22 та 25 січня загинули перші активісти – вірменин Сергій Нігоян, білорус Михайло Жизневський, львів’яни Роман Сеник та Юрій Вербицький. Не могли не згадати й про нашу землячку Ольгу Буру, яка була у сотні самооборони Майдану й у віці 28-ми років померла від інфекції, занесеної під час укріплення  барикад. 10 березня вона поповнила лави Небесної сотні.
    Також школярі дізналися про ще одну надбужанку Марію Матвіїв, котра під кулями снайперів рятувала життя важко поранених активістів. Завдяки світлині, зробленій французьким журналістом Еріком Бове на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, її визнали «Найсміливішою жінкою планети».
   Також бібліотекарі організували виставку під назвою «А сотню вже зустріли небеса», під час огляду якої дітям було презентовано книги сучасних письменників про події на Майдані упродовж 2013-2014 років. Зокрема, увагу було акцентовано на книзі Василя Базіва «Армагедон  на Майдані», в якій автор пояснив як до влади в Україні прийшли кримінальні елементи і як звичайні українці, на прикладі скелелаза Ярка, боролися з цією злочинною владою, зрештою перемігши її, хоча й надто високою ціною – сотнями загиблих героїв. Також уваги заслуговує ще одна книга молодого письменника Марка Рудневича «Я з Небесної сотні», де розповідається про майданівське життя і геройську смерть 19-річного Макса зі Львова.
   Бібліотекар абонементу 5-9 класів Галина Сай зачитала дітям деякі вірші та цікаві цитати з книги «Літопис самовидців. Дев’ять місяців українського спротиву», в якій відомі журналісти, блогери, громадські діячі та користувачі соцмереж розповідали історію подій під час Революції гідності крізь призму власного бачення.
   Також школярі переглянули короткий фільм про події під час протистоянь в Києві 20 лютого 2014 року.

   Герої Небесної сотні відчайдушно боролися за те, аби українська нація не стала рабами кримінальної олігархічної влади і своєю самопожертвою дали нам шанс жити кращим життям. Вірю, що вони й сьогодні  допомагають нам, живим, щодня робити правильний вибір. 

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ