пʼятницю, 27 квітня 2018 р.


Кілька аграріїв із Буського району змушені боротися із рейдерськими атаками на їхні землі, які здійснюють фірми-сателіти компанії «Онур» за сприяння голови місцевої райдержадміністрації Петра Мороза.

   Про це аграрії розповіли сьогодні під час прес-конференції у Львові на тему: «Земельні війни в Буському районі. Хто є справжніми організаторами і співучасниками рейдерського захоплення земель, які десятки років обробляють місцеві фермери та аграрні підприємства?».
   Директор ТзОВ «Захід Агро Львів» Ігор Пастущак розповів, що фірми, які контролює компанія «Онур», у Буському районі масово почали обробляти та засівати землі, не маючи на це відповідних дозволів.
   «У моєму випадку 23-24 квітня ТОВ «Агролан Захід» та ще одна фірма самовільно зайшли на наші поля і хотіли їх обробити. Вони зайшли на всі 60 га земельних паїв, маючи підписані договорили тільки на 23 га землі. Маючи на цій ділянці 16 га землі, яку віддали мені в оренду пайовики, я не дозволив обробляти всю землю. Під час події були присутні правоохоронні органи і ми вимагали, щоб компанії використовували ті земельні ділянки, по яких у них є дозволи, а не весь масив землі, яку вони хотіли  самовільно захопити», – розповів Ігор Пастущак.
   Він додав, що представники фірм, які захопили земельні ділянки, стверджували, що у них є закулісні домовленості в райдержадміністрації про те, що вони будуть розподіляти землю пропорційно між компаніями «Онуру» на тих територіях, куди вони зайшли.
    Ігор Пастущак наголосив, що фірми-«прокладки» почали працювати в Буському районі 2 роки тому, однак вони не виконують інвестиційних зобов’язань перед мешканцями.
  За словами аграрія, ТОВ «Агролан Захід» незаконно користується низкою земельних масивів у районі. Наприклад, на території Чанижської сільської ради товариство використовує 335 га земель, на яких засіяно різні культури. При цьому фірма має правовстановлювальні документи лише на 211 га. Понад 100 га землі «Агролан Захід» обробляє незаконно.
   Заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг розповів, що проблеми в аграріїв Буського району почалися ще торік улітку. Тоді під час зустрічі з керівництвом району та керівником профільного департаменту облдержадміністрації Наталією Хмиз аграрії наголошували, що голова адміністрації Петро Мороз возить по району представників фірми «Онур» і різними способами агітує селян віддавати в оренду свої паї цим людям.
   «Ми наголошували на тому, що неправомірно, коли голова районної адміністрації лобіює інтереси однієї фірми. За такими діями проглядається корупція. Чому саме «Онур»? Чому всі землі хочуть віддати одній фірмі, забираючи їх при цьому навіть у дрібних фермерів? Великі фірми в цьому випадку ще зможуть себе захистити, бо мають потужні юридичні відділи. А малі фірми, які не мають у штаті навіть земельників, юристів, вони страждають. Я про це говорив на засіданні антирейдерсього штабу під керівництвом Олега Синютки, але результату не бачу», – сказав Юрій Одноріг.
   Він додав, що ситуація із захопленням земель великим агрохолдингом є лише в Буському районі. На думку підприємця, причиною цього є розташування в цьому районі виробничих потужностей фірми «Онур».
   «Ми не проти того, щоб «Онур» працював на Львівщині. Ми є проти того, щоб влада, зокрема районна адміністрація, відкрито лобіювала інтереси правильного, на її думку, інвестора. Ми вже 15 років працюємо на теренах Буського району, обробляємо приблизно 4 тисячі гектарів. За цей час у нас не було жодного конфлікту із жодним фермером чи приватним господарством. Така ж ситуація і в інших компаніях. Але зараз, коли влада вмішується, застосовує поліцію, щоб блокувати механізми захисту господарств, і лобіювати інтереси сателітів «Онуру» – це неприпустимо»,– сказав підприємець.
   Голова асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш пояснив, що використання земель аграріями в Буському районі вже два роки є в стані проблемного загострення, яке зараз дійшло до апогею. За його словами, зустрічі, наради та круглі столи з цього питання не дали жодного результату, бо сателіти «Онуру» в Буському районі працюють під покровительством районної влади, а обласна влада цю проблему ігнорує. Ярослав Кардаш наголосив, що бездіяльність влади призвела до того, що схожими методами фірми «Онуру» вже працюють і в Бродовському районі: там розорюють поля, меліоративні зони, порушують захисні зони річок, змінюють цільове призначення земель без жодних погоджень.
  «Поліція на виклики щодо цих порушень не реагує. Про це знає директор профільного департаменту та голова Львівської обласної адміністрації. Є відповіді, що якась реакція буде. Але поля незаконно оброблені та засіяні й ніхто не несе за це відповідальності. Така ситуація – свідчення того, що відбувається дерибан землі у нас, на Львівщині», – розповів Ярослав Кардаш.
   Депутат Львівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Степан Рак сказав, що інвестори повинні приходити в область і працювати тут, адже в державі зараз важка економічна ситуація. Однак для всіх повинні бути однакові правила.
   «У цьому випадку влада району, користуючись прогалинами в законодавстві, лобіює інтереси не малого фермера, не простого селянина, який своїми руками вирощує хліб, а підтримує фірму із незрозумілим походженням та способом діяльності. Тут запитань більше, ніж відповідей. І, на жаль, це є проблемою всієї України», – сказав депутат.
   Варто зазначити, що про шкоду від роботи фірм-сателітів турецької компанії заявили ще понад десяток фермерів.

  До речі, сьогодні відбулась прес-конференція на тему: "Земельний конфлікт у Буському районі. Альтернативна версія". Учасниками прес-конференції були Валентин Коваленко, представник компанії ТОВ "Агросетон"; Микола Микитин, засновник ТОВ "Стир-Агротех"; Євген Красіцький, голова Тур'янської сільської ради; Григорій Цюман, голова Балучинської сільської ради; Ігор Політило, голова Чанизької сільської ради, які розповіли своє бачення земельного конфлікту у Буському районі.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ