середу, 25 квітня 2018 р.

    Всесвітній день боротьби проти малярії відзначається щорічно 25 квітня починаючи з 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ він був встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією    Охорони Здоров’я.

    Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії – роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.
    За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією захворює більш 500 мільйонів чоловік, а більше  мільйона людей  помирає від цієї хвороби. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть у деяких частинах Європи.
     ВООЗ розробила нову глобальну стратегію боротьби з малярією на 2016-2030 роки.  У новій стратегії висунута мета щодо зменшення кількості випадків захворювання до 2020 року на 40%, а до 2030 року –  як мінімум на 90%. У ній також поставлена ціль елімінації хвороби до 2030 року, як мінімум, у 35 нових країнах. Стратегія являє собою комплексну основу для розробки країнами цілеспрямованих програм, які дозволять закріпити і прискорити прогрес на шляху до елімінації малярії.
     Малярія – загрозливе для життя захворювання, що передається через укуси комарів роду Anopheles. Захворювання характеризується періодичними (через 48 або 72 години, залежно від збудника) виникненням лихоманки з підвищенням температури тіла до 39-40 С, збільшенням печінки та селезінки, ураженням нирок.
  Зазвичай перший напад лихоманки виникає через 7-25 днів після інфікування, проте можливі випадки виникнення захворювання через 8-9 місяців і навіть 2-3 роки.
   Найтяжчий перебіг має тропічна малярія, яку викликає P.falciparum, неліковані  випадки її часто можуть бути причиною смерті. Триденна (збудник P.vivax) і чотириденна (збудник P.malariae) – менш страшні для міцних людей в «розквіті сил», але є серйозною небезпекою для маленьких дітей та людей похилого віку.
  Для встановлення діагнозу необхідне мікроскопічне дослідження препаратів крові, яке підтверджує наявність збудника в організмі хворого.
  Збираючись у тропіки - обов’язково попіклуйтеся про захист від цього захворювання. Зазвичай це — уникнення укусів комарів (одяг, який прикриває тіло, репеленти), антимоскітні сітки та хіміопрофілактика – медикаменти для профілактики захворювання малярією.
    Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики – вона залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗУ»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ