четвер, 17 травня 2018 р.

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. Як день вишиванки відзначали на Бущині- далі у нашій добірці.

  Сьогодні, 17 травня, державні службовці на чолі з головою райдержадміністрації Петром Морозом та головою районної ради Богданом Гловою долучилися до святкування Дня вишиванки та прийшли на роботу в українському національному вбранні.
  Щорічно у третій четвер травня традиційно проводиться урочиста хода у вишиванках у Буську. 
  Святкова урочиста хода у вишиванках пройшла від акомпонамент районного духовного оркестру за участю керівництва районної ради та райдержадміністрації, делегацій працівників установ, організацій району, творчих колективів, представників громадськості, учнів загальноосвітніх шкіл та жителі селища. 
 Учасники святкувань були одягнені в різнобарвні українські вишиванки. Продовжилось свято святковим концертом у Буському РНД. 
  Більше фотографій із заходу на нашій сторінці у Facebook.

День вишиванки в освітній галузі
  Сьогоднішній день, як на замовлення, - сонячний, привітний, в оберегах християнського свята-Вознесіння. У кожній школі Буського району воно ознаменувалося урочистими лінійками,  флеш-мобами, фотосесіями. А учасники навчально-виховного процесу в українських вишиванках, що ввібрали в себе всі барви кольорів веселки і стилів могутнього українського роду.
   Цього дня годі було впізнати працівників відділу освіти Буської РДА на чолі з Олійник Галиною Михайлівною освіти. За покликом серця дорогі пам’яттю поколінь вишиванки. І як годиться, сфотографувались, засвідчуючи свою любов і шану до мальовничої Шевченкової України і такого прекрасного українського строю.

День вишиванки у бібліотеці
   Уже дванадцятий рік поспіль у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки з метою популяризувати свої вікові традиції не лише в Україні, а й по всьому світу. У рамках відзначення цього свята, сьогодні у Буській дитячій бібліотеці відбувся урок народознавства під назвою «Таємниці чарівної нитки».
   Заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль розповіла учням 5-А класу ЗОШ І-ІІІ ст.№2 про те, що вишиванка є не лише найдавнішим і найулюбленішим одягом українців, але й справжнім витвором мистецтва. 
  За свідченням істориків та літописців, вишиванка на території нашої країни була поширена ще у часи трипільської та ямної культур, тобто приблизно за 5,5 – 3 тисячі років до нашої ери. Існують згадки про цей вид мистецтва й значно пізніше: у 6 столітті, у часи розквіту Київської Русі та козацької держави. Цієї популярності вона не втратила й сьогодні.
   З виставки-інсталяції «Україна у вишивці» діти довідалися також й про те, що кожен район, навіть кожне село мали свої улюблені кольори, свої місцеві узори і техніку виконання. Ця регіональна особливість вишиванки робить наш національний одяг різнобарвним та багатим.
   Тож вивчаймо нашу історію, розвиваймо нашу самобутню культуру та унікальні традиції й гордімося тим, що ми - українці.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ