четвер, 24 травня 2018 р.

В рамках другого дня проведення молочного форуму на Львівщині делегація із 10 регіонів України, представники органів обласної та районної  влади, інвестори з Канади та Нідерландів завітали сьогодні в смт Красне, де взяли участь у вмуровуванні наріжного каменя майбутнього першого кооперативного молокопереробного заводу на Львівщині.

 На території колишнього маслозаводу, який знаходиться, на даний момент, в руїнах в селищі Красне, відбулась церемонія підписання Угоди про взаєморозуміння між Львівською облдержадміністрацією і Посольством Уряду Канади щодо сприяння із будівництва такого підприємства та закладання наріжного каменю.
  На сьогоднішній захід завітали Надзвичайний Уповноважений посол Канади в Україні Роман Ващук, заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук, канадський інвестор Камін Котте, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко, голова Буської РДА Петро Мороз, його заступниця Тетяна Сай, керівник апарату Буської РДА Євген Кичурчак, голова Буської районної ради Богдан Глова, представники Львівської аграрної дорадчої служби та інші.
    У вітальному слові посол Канади в Україні Роман Ващук зауважив, що проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні», який фінансується урядом Канади, є справді успішним і реальним. В межах цього проекту є гарна співпраця із обласною адміністрацією, її стурктурами, районними адміністраціями та радами, громадами. Як приклад, реалізація будівництва першого кооперативного молокопереробного заводу на Львівщині у селищі Красне.
   - Мені дуже приємно сьогодні приймати участь у  події, - каже Надзвичайний Уповноважений посол Канади в Україні Роман Ващук. - Вже 10 років тому кооперативно-квебеківська організація «Соковіді» за фінансової підтримки уряду Канади розпочало впроваджувати перший проект молочного сектору в Україні. Зараз ми пройшли екватор другого проекту, який у своїй назві має ключову складову – розвиток молочного бізнесу. Знаково є те, що ми в Красному. Тут народився відомий видавець газети «Народна справа» Іван Тиктор. Колись цю газету називали «коров'ячою». Чому так називали? Тому що із кожною передплатою було страхування на важливішу тоді «членкиню» родини – сільську корову. Можливо через те й газета здобула найвищий тираж в Україні. Відомо й те, що Іван Тиктор народився у Красному, а похований в місті Оттава, що в Канаді. Це теж прямий спільний наш зв’язок.
  На сьогодні кооперативний рух має всі підстави стати відчутним гравцем на сільськгосподарському ринку. Цей наріжний камінь, який ми його ставимо  у майбутню будівлі першого кооперативного молокопереробного заводу, дасть поштовх для подальшого розвитку місцевого фермерства, кооперації і сприятиме підвищенню добробуту малих виробників молока.
   За словами канадського інвестора Каміна Котте, вже у червні наступного року планується урочистий запуск заводу. Саме тоді планується, що буде перероблена перша партія молока і  звідси виїде перша машина з торговою маркою «Білобока».
  Заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук також підкреслила важливість співпраці Львівщини із Канадою та участь у спільних проектах, адже завдяки співпраці в області вже втілено чимало проектів.
   Голова Буської РДА Петро Мороз висловив приємність, що саме на буській землі постане молокопереробний завод, який вже за рік допоможе забезпечити громаду селища новими робочими місцями, необхідною продукцією для споживачів тощо.
  Завершилась церемонія закладанням наріжного каменю, який вмурували Посол Канади в Україні Роман Ващук та заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.
   Варто відзначити, що у будівництво молокопереробного підприємства планує уряд Канади вкласти 1 млн доларів, 300 тис доларів - інвестиції від виробників молока. 
Текст і фото Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ