пʼятницю, 25 травня 2018 р.

Впродовж останніх 5-ти років рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення Львівської області зріс більше як у півтора рази – з 4641 випадку до 7453 та на сьогоднішній день утримується нестійка епідситуація. З початку 2018 року вже  зареєстровано 8 спалахів кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 50 осіб, з них 20 дітей (40,0%). Така ж кількість спалахів реєструвалася за весь 2017 рік. 

  У Буському районі ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції характеризується, як нестійка  з тенденцією до зростання даної нозології. 
  На сьогодні в районі зареєстровано 18 випадків ГКІ з інтенсивним показником 38,70 на 100 тисяч населення проти 40 випадків з інтенсивним показником  86,01 за аналогічний період минулого року. Реєструється  спад захворюваності  в 2,2 рази.    Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 66,6 %, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки і становить 39 %. 
   З настанням теплої пори року зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції. Кишкові інфекції  займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці та поступаються лише захворюваності на ГРВІ та грип.   Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. В дану групу входять: сальмонельоз, дизентерія, ентерити, коліти, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції та ротавірусні інфекції. Спільні клінічні прояви – загальна слабість, болі в животі, проноси, нудота, блювота, підвищення температури тіла. Інкубаційний період триває від кількох годин до 7-ми днів. Домінуючим є фекально-оральний та контактно-побутовий механізм передачі. Основне джерело інфекції - харчові продукти, рідше хвора тварина або людина (хворий чи  бактеріоносій). Кишкові інфекції  займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці.
    У поточному році в районі не зареєстровано жодних випадків  на сальмонельозні інфекції, хоча за аналогічний період минулого року – 3 випадки, з них одна дитина. Захворюваність у 98% випадків пов’язана із вживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але і швидко розмножуються.  Це - м’ясні, рибні, молочні продукти. Сальмонела довго зберігається у маслі, сирі, хлібних виробах, досить швидко гине у кислих продуктах та соках. Також не менш важливим чинником передачі збудника сальмонельозу є яйця та яйце продукти (меланж, креми, в які входять сирі яйця, кондитерські вироби). Найчастіше яйця курячі забруднюються сальмонелами екзогенно при довгому зберіганні їх у несприятливих умовах: різка зміна температури, сирість, мікротріщини шкарлупи. Яким би шляхом не забруднювався харчовий продукт, необхідною умовою виникнення захворювання на сальмонельоз є потрапляння у травний канал людини живих сальмонел. Тому дуже важливе місце в профілактиці  інфекційних хвороб займає питання дотримання правил гігієни рук, кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні.
  Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на весняні та літньо - осінні місяці. Цей підйом може бути пов'язаний із забрудненням джерел водопостачання паводковими водами, купанням у відкритих водоймах,  з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди). Часті   стихійні лиха (повені, спека), політичні дії в країні, економічна нестабільність,  міграція населення – все це сприяє  поширенню інфекційних хвороб, в т.ч. ГКІ. В результаті, і надалі прогнозується  тенденція до ймовірного підвищення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції.
   З метою профілактики кишкових інфекцій рекомендуємо:
1. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
2. Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв;
3. Не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
4. Витримувати достатню термічну обробку при приготуванні страв. Зберігання  готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
5. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води);.
6. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
7.  Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом  їжі, після відвідування туалету;
8. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
  Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ