четвер, 31 травня 2018 р.

Сьогодні, депутати Буської районної ради, на черговій сесії жваво обговорювали питання ймовірного призупинення діяльності Кудирявецької загальноосвітньої школи I ступеня.

 Депутати райради розглядали клопотання начальника відділу освіти Буської районної державної адміністрації Г.Олійник від 21.05.2018 року №457, щодо призупинення діяльності Кудирявецької загальноосвітньої школи I ступеня, у зв’язку з малою наповнюваністю класів та високою вартістю утримання одного учня.  Відтак з метою економного та раціонального використання бюджетних коштів на комісії з питань освіти, науки, духовного відродження, культури, туризму, депутатської діяльності, етики, роботи з молоддю, фізичної культури та спорту було вирішено призупинити діяльності Кудирявецької загальноосвітньої школи I ступеня та провести інвентаризацію майна Кудирявецької загальноосвітньої школи І ступеня.
   Однак батьки дітей виступили категорично проти цього. Сьогодні вони чисельною делегацією завітали на засідання сесії. 
  У свою чергу начальник відділу освіти Буської РДА Галина Олійник розповіла, що згідно Закону «Про освіту», наповнюваність класів має бути не менше 5 дітей. У Кудирявцях навчаються в 1 класі  - 4 осіб, у 2 класі - 6, у третьому класі нема дітей, а у 4 класі – 2 дітей. Всього 12 дітей. Їх навчання забезпечує 2 вчителів.
    «При призупинення діяльності школи, вчитель не залишиться без роботи, всі будуть працевлаштовані, - каже освітянка Галина Олійник. - На сьогодні для ефективного рівня знань та економії бюджету призупинено школи у селах Хватів, Закомар’я, Купче, Журатин, Гута та Острів. 
  Освіту краще здобувати там, де більше дітей, де діти адаптовуються, соціалізовуються, можуть бачити рівень інших і порівнювати себе. До цього року діяла система, коли в школах в одному класі учитель навчав дітей за одною партою 2 учнів  1 класу, а за іншою, – 4 клас. Таке не допустимо тепер.
  На даний момент утримання школи в Кудирявцях обходиться на одного учня у розмірі 26 тис 819 грн (це утримання приміщення, зарплата вчителям, технічним працівникам, енергоносії, предмети та матеріали). Загальний кошторис на рік на Кудирявецьку школу складає 357 тис 910 грн. Школа є дуже затратною для районного бюджету. А так, як би діти навчались у Новосілках з довезенням «Школярика», була б ефективна економія і вищий рівень знань. Приміром, вартість кілометру автобусного пробігу складає 8,7 грн/кілометр. Із Кудирявців до Новосілок – 5 км, ще 2 км візьмемо Дунів. Виходить 7 км, а це приблизно 20 тис грн/рік. Проблема в призупиненні школи в Кудирявцях у тому, що мало там дітей. Зараз у селі дітей від 0-6 років – 13.
   Як відомо, з 1 вересня 2018 року запроваджуються нові підходи до української школи. Відтак збиралась профільна комісія, фахівці та спеціалісти, які все прорахували і дійшли висновку щодо призупинення школи. Це не моє якесь рішення, це вимагає держава».
  Батьки школярів, які завітали на сесію, висловились категорично проти призупинення школи. У своєму зверненні до депутатів батьківський комітет відзначив, що заклад освіти у селі перебуває у хорошому стані та має маленьку гордість села, - дівчинку, яка днями братиме участь у змаганнях.
   Дехто із депутатів відзначив, що Міністерство освіти закриває малокомплектні школи, посилаючись на необхідність забезпечити усім учням «доступ до якісної освіти» та оптимізацію використання коштів.
   Після палкої дискусії із депутатами, батьками щодо низки питань та відповідей, на порядок денний було поставлено проект рішення про призупинення діяльності Кудирявецької загальноосвітньої школи I ступеня. 
  «За» проголосували – 4 депутатів, «проти» - 3, «утрималось» - 15. 
 Таким чином рішення не було підтримане. 

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ