середу, 11 липня 2018 р.

З нагоди 30-річчя з дня офіційного заснування Товариства Бужани – першого незалежного громадсько-культурного об’єднання мешканців Буська, утвореного на хвилі національного відродження тоді ще в умовах тотальної компартійної диктатури, у Буську, завтра, 12 липня в приміщенні Буського РНД відбудеться презентація історично-краєзнавчого альманаху №1 «Клекіт бузька».

   Як відомо, ініціаторами створення громадського об’єднання були місцеві краєзнавці брати Павлики – Зіновій і Володимир (перший згодом став головою Товариства), краєзнавець Тарас Дишкант, громадський активіст Олександр Саримсаков, журналіст Ігор Грабович, учителі місцевих шкіл Людмила Ціхоцька, Ярослав Книш та Роман Бучко. Статут Товариства зареєстровано лише наступного року і затверджено рішенням виконкому Буської райради від 16 лютого 1989 р. Збори організації відбувалися щоп’ятниці на другому поверсі Буського краєзнавчого музею на площі Ринок. 
   На той час Товариство позиціонувало себе як добровільне (“культурне”) об’єднання громадян, що мало на меті сприяти заходам з охорони, раціонального використання і збереження пам’яток історії, археології, містобудування, архітектури та природних ресурсів Буська і Буського р-ну. Вищим керівним органом були збори Товариства, які обирали його раду. Найпомітнішими акціями перших років діяльності організації стали ініціатива щодо встановлення на Буському кладовищі меморіального хреста у пам’ять про надбужанців, розстріляних у червні 1941 р., підіймання з дна Західного Бугу залишків придорожних хрестів та фігур, свого часу затоплених більшовиками, впорядкування могили дослідника княжого Буська Льва Чачковського, популяризація імен відомих особистостей – уродженців Буська (Є. Петрушевича, І. Свєнціцького, Й. Боцяна, Т. Ваня, І. Мигаль). З ініціативи членів Товариства на початку 1990-их розпочався процес перейменування міських вулиць та очищення топонімного простору Буська від радянської ідеологічної спадщини. ―Бужани брали участь у всіх політичних та культурних акціях на території міста та району та мали репрезентацію в місцевих органах влади (депутатами Буської міської ради першого демократичного скликання стали брати Павлики та Л. Ціхоцька, депутатом Буської районної ради – О. Саримсаков). 
   Нині основою діяльності Товариства є пошукова робота,  дослідження минулого Буська та околиць, збір відомостей з історії визвольного руху, пошук старих світлин, запис спогадів надбужанців про давні події, надання допомоги експедиціям науково-дослідних установ у проведенні досліджень на території району (етнографічних, археологічних, пошуках місць поховань жертв воєн і їх перезахоронення). Окремою сферою діяльності є організація експозицій мобільного музею, що відбуваються на території Палацу дідичів Буська. Членами Товариства (дісними і почесними) сьогодні є близько 150 осіб.
   Завтра бужани раді презентувати громаді міста перший випуск Буського історико-краєзнавчого альманаху, який, нають надію, стане періодичним виданням. Збірник із промовистою назвою "Клекіт бузька" присвячено 30-річному ювілею діяльності Товариства. Тематична сторінка з такою ж назвою почала виходити у кінці 1980-их на шпальтах районної газети "Прапор Жовтня" (з вересня 1990 р. – Воля народу). Перше число "Клекоту" побачило світ 15 липня 1989 р., а впродовж 1989-90 рр. надруковано 10 нумерованих тематичних сторінок. Після більш як десятирічної перерви впродовж 2001-03 рр. видано ще 4 нових сторінки. 
  У серпні 2014 р. (до 25-ої річниці першого числа "Клекоту") публікацію краєзнавчих матеріалів вчергове відновлено. Станом на 2018 рік видано 17 тематичних сторінок. Більшість статей, написаних членами Товариства та вміщених у Альманасі, побачила світ на зорі діяльності організації, у період гострого суспільного запиту на забуті сторінки національної історії і не втратила своєї актуальності до сьогодні. Частину статей опубліковано вперше.
  Для зручності матеріали згруповано у три тематичні рубрики: 1. Археологічні дослідження і знахідки; 2. Сторінки історії Бузеччини; 3. Люди Надбужжя.
Матеріали Альманаху стануть у нагоді тим, хто цікавиться історією рідного краю та не забуває свого коріння. 
  Презентація запланована на 11 годину.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ