понеділок, 13 серпня 2018 р.


Вчора, 12 серпня, у місті Буськ відбулось відкриття церкви святої Параскеви - пам’ятки архітектури національного значення. На відкриття завітали голова Буської РДА Петро Мороз, заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук, заступник голови Буської районної ради Роман Фурда, народний депутат України Михайло Бондар, депутат Львівської обласної ради Петро Жукровський, начальник відділу культури та туризму РДА Людмила Ціхоцька, депутат Львівської облради Степан Рак, міський голова Буська Ростислав Сліпець та інші.

   «Сьогодні ми відкриваємо святиню, куди кожен з нас може прийти і подякувати Богу. Подякувати за те, що в такий складний час, час війни, ми маємо змогу відновити храм. Ми з вами - це Україна, наша церква, віра, мова – це Україна, і звісно, наша армія, яка сьогодні боронить нас на Сході – Україна. І для кожного з нас сьогодні важливо поставити собі запитання: «А що я роблю для свого району, області, держави?». Храм, який ми сьогодні відкриваємо, це також свідчення посвяти людей своїй державі та церкві. Я дякую кожному, хто долучився до відновлення храму, який є стовпом нашої сили, сили могутньої незалежної держави», - зазначила у вітальному слові заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.
   Також Оксана Стоколос-Ворончук від імені голови Львівської ОДА Олега Синютки вручила подяки тим, хто долучився до відновлення пам’ятки архітектури, серед яких меценати, реставратори, громадські організації.     
   Зазначимо, що церква є унікальною пам’яткою дерев’яної сакральної архітектури в якій правив батько відомого українського діяча президента ЗУНР Євгена Петрушевича - о. Омелян Петрушевич (1830 – 1901 рр.).   

Довідково 
   Церква святої Параскеви — дерев'яна сакральна споруда в місті Буськ Львівської області. Розташована в історичному передмісті Довга Сторона у північно-східній частині міста. Храм внесено до реєстру пам'яток архітектури національного значення під охоронним номером 441/1.
   Храм зведено за канонами народної архітектури галицької школи. Це дерев'яна двозрубна одноверха церква. Побудована з соснових брусів. Належить до рідкісного типу центричних споруд, що нагадують своєю планово-просторовою структурою ротонду. Центральний восьмигранний зруб витягнутий по осі схід-захід, до нього зі сходу примикає гранований пятистінний зруб. Центральний об'єм перекритий восьмигранним шатровим верхом, який поставлено на восьмерик з двома заломами і завершено сліпим ліхтарем. Центральний і східний зруби оточені піддашшям на приставних кронштейнах. Покриття ґонтове. Хори розміщені в центральному зрубі над аркою.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ