пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

На 28-й сесії Буської райради, яка відбулась вчора, 11 жовтня,  додали коштів на потреби освіти, медицини та культури, підтримали ряд районних програм, допомогли онкохворим, звернулись до керівництва держави та позбавили депутата депутатського мандата. Участь в сесії взяли 23 депутати з 34. Та розповімо про усе детальніше.

    Розпочали сесію з так званої «розминки», у якій голова райради Богдан Глова традиційно повідомив про відповіді, які надійшли на попередні звернення районної ради, зокрема від Міністерства освіти і науки України, Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної екологічної інспекції України та її структури у Львівській області. Зокрема депутати дізналися, що Держпродспоживслужбою підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з пестицидами та агрохімікатими», який дозволить посилити контроль за використанням пестицидів на полях, про що обговорювалось на попередній сесії райради.
  Окрім цього, враховуючи побажання Президії районної ради, Богдан Глова запропонував начальнику відділу освіти Буської РДА Галині Олійник прозвітувати про використання коштів, які надійшли по програмі «Нова школа». Депутатів поінформували, що на 776322 грн. (при співфінансуванні з районного бюджету на 77632 грн.) були закуплені дидактичні матеріали. На 619947 (при співфінансуванні з районного бюджету 71947 грн.) закуплені одномісні парти. На 456658 закуплено комп’ютерне обладнання, а саме комп’ютери, принтери та проектори (при співфінансуванні з районного бюджету на 45658 грн.). На 594010 грн. для облаштування комп’ютеризованого місця вчителя закуплені ноутбуки, принтери, ламінатори (при співфінансуванні з районного бюджету 253 тис. грн.).
    Поінформували депутатів і про отримання ліцензії на FM-радіо на чистоті 87,5 FM.
    Першим питанням в порядку денному стояло розгляд районної Програми «Цукровий діабет» на 2018-2019 роки. Богдан Глова наголосив, що з 1 липня цього року держава припинила фінансувати закупівлю інсуліну для хворих на діабет і спустила ці видатки на районні бюджети по середині бюджетного року. В липні районною радою прийнято рішення виділити на закупівлю інсуліну 200 тис. грн., але на цій сесії потрібно виділити ще 130 тис. грн.. Таким чином всього на цю програму виділяється 330 тис. грн. і очевидно ще буде виділятися. Дана програма була затверджена одноголосно.
  При розгляді бюджетного питання було підтверджено субвенцію районному бюджету місцевими радами на суму 838100 грн., яку Буська, Красненська, Андріївська, Кутівська, Ожидівська та Переволочнянська місцеві ради виділили на вирішення різноманітних питань району, переважно в галузях освіти, медицини та культури.
  Виділено 121 тис. грн. на матеріальні допомоги 21 онкохворим та тим, що потребують проведення складних операцій. Найбільше виділялось онкохворим дітям. Богдан Глова констатував, що протягом року Буська районна рада виділила таким людям біля мільйона гривень.
  З бюджетних галузей найбільше додано на галузь освіти більше 800 тис. грн. Зокрема на закінчення об’єкту ДФРР по Буській школі №2 виділено 326600 грн., на заміну аварійної балки панелі перекриття Олеської ЗОШ – 50000 грн., на заробітну плату працівникам садочків - 250000 грн. та на харчування ДНЗ – 85000 грн., на дитячий будинок «Добре серце» - 70000 грн. Медицина додатково отримала 318500 грн., зокрема на документацію Соколівської амбулаторії – 15000 грн., на проектно-кошторисну документацію по Красненській лікарні – 38000 грн., на закупівлю інсуліну додатково 130000 грн. (до вже виділених 200 тис.), на послуги в галузі медицини - 138000грн. 
    Також на Музичну школу - 97800 грн., Терцентр (будинок престарілих) - 160000 грн., ДЮСШ – 15000грн., УТОС (товариство сліпих) – 18000грн., на районну Програму сприяння матеріально-технічному забезпеченню підрозділів територіальної оборони  - 130000 грн., на районну Програму технічного і фінансового забезпечення, удосконалення та розвитку системи централізованого оповіщення і зв’язку Буського району – 20000грн., на районну Програму Центру пробації (колишня пенетиціарна служба) – 23тис., на пільгові перевезення пасажирів залізницею – 70000 грн., та інше…
  Важливо, що у зв’язку з подорожанням газу, на оплату за газ галузям освіти, медицини та культури виділено додатково з районного бюджету 700 тис. грн.. На співфінансування ремонтів доріг  обласного значення  з районного бюджету виділено субвенцію обласному бюджету 1 мільйон грн., та інше…
  Затвердили депутати і чимало програм та змін до них, а саме: окрім уже згаданої програми по цукровому діабету затвердили районну Програму фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства Буської районної ради «Буська центральна районна лікарня» на 2018-2019 роки, внесли зміни до Програми технічного і фінансового  забезпечення Буської районної державної лікарні ветеринарної медицини на 2018 рік, яка була профінансована на суму 150 тис. грн., затвердили районну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Буському районі Львівської області на 2019-2020 роки., внесли зміни до Комплексної програми соціального захисту та реабілітації інвалідів Буського району на 2015-2019 роки., затвердили Соціальну програму «Національна стратегія профілактики соціального сирітства у 2018-2020 роках у Буському районі».
  Зокрема Богдан Глова наголосив, що через обмеження Кабміном прав на субсидії, багатьом інвалідам, зокрема інвалідам першої групи субсидії не виходять. Депутати погодились, що залишати на призволяще вразливих інвалідів першої групи не можна, тому підтримали пільгову оплату сім’ям, у яких проживає двоє і більше осіб з інвалідністю І групи, двоє і більше дітей з інвалідністю,  а також одиноким особам з інвалідністю І групи, особам з інвалідністю по зору І групи. Таким людям надали пільги на оалату комунальних послуг  у розмірі 100 відсотків за рахунок коштів районного бюджету.
    Також депутати припинили достроково повноваження депутата Буської районної ради VII скликання Кадиляка Михайла Володимировича, обраного в багатомандатному  виборчому окрузі за виборчим списком Буської районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», у зв’язку з його особистою заявою про складення ним депутатських повноважень та увільнили його від обов’язків голови постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів, роботи з органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, а також звернулися до Буської районної виборчої комісії про визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати у виборчому списку Буської районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». У приватних розмовах Михайло Кадиляк пояснює, що такий крок пов’язаний з його роботою і ніякої політики тут не має.
    Окрім цього, депутати по результатах конкурсу остаточно призначили Тронь Наталію Мечиславівну на посаду директора комунальної установи “Інклюзивно-ресурсний центр”, надали спортзал для школи бойового гопака, продовжили реорганізацію КНП «Буської ЦРЛ» та затвердили нормативно грошову оцінку земельної ділянки на території Куткірської сільської ради.
   Слід звернути увагу, що при розгляді медичного питання, Богдан Глова повідомив, що обурення медичної комісії викликало створення у Львівській області єдиного госпітального округу, тоді, як на початках Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА пропонував на території області створити 10 госпітальних округів, де під номером 3 згадувався Буський госпітальний округ з центром у місті Буськ, який охоплював 162789 населення території Буського, Бродівського та Кам’янка-Бузького районів. Міністерство охорони здоров’я тоді заявляло, що до центру округу має бути не більше 60 км. І як тепер пояснити цю норму, коли місто Львів стало єдиним центром для всього госпітального округу. Депутати прийняли відповідне звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун та голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець з проханням переглянути розпорядження КМУ від 11 квітня 2018 року №240-р «Про затвердження госпітального округу Львівської області», та відповідно утворити у межах Львівської області госпітальні округи, враховуючи попередні пропозиції Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, що оприлюднені на сайті цього Департаменту  (http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5173.html) щодо яких було навіть проведено обговорення в районах області.    Текст звернення незабаром буде опублікований на сайті Буського медіа порталу.  
   Також Богдан Глова повідомив, що до нього звернулись фермери щодо ускладненої процедури отримання дозволу на проїзд великогабаритної сільськогосподарської техніки по автошляхах. Як зазначив голова райради, фермеру потрібно спочатку звернутися у ЦНАП, взяти погодження маршруту, як правило у Службі автомобільних доріг в області, після чого звернення скеровується до уповноваженого підрозділу Національної поліції, який у триденний термін приймає рішення, про видачу або відмову у видачі дозволу. Але рішення це ще не видача дозволу. Згідно ст.. 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», строк видачі дозвільних документів дозвільного характеру не може перевищувати десять робочих днів ??? То ж, Буська районна рада попросила Голову Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана напрацювати спрощення видачі таких дозволів, можливо з застосуванням Європейського досвіду їх видачі в онлайн режимі протягом доби.
   Підтримали депутати рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області», Звернення Львівської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині оподаткування лісових земель земельним податком (додаток 8 до рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року № 748) та звернення облради до органів місцевого самоврядування Львівщини щодо встановлення ставок земельного податку на лісові землі (додаток 9 до рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №748), а також заяву Буської районної ради, яка була запропонована  Богданом Гринишиним про намір Уряду щодо підвищення ціни на газ для споживачів.  
  В загалом депутати працювали емоційно, але плідно, що вилилось у важливі рішення, які впливають на життєдіяльність району.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ