пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

Через скарги мешканців Красного на викиди в атмосферне повітря продуктів сушки зернових культур, Львівським обласним лабораторним центром Міністерства охорони здоров’я Україи було 2 листопада проведено відбір проб атмосферного повітря на вміст речовин у вигляді суспендованих твердих частинок, недиференційованих за складом в наступних точках: в зоні впливу ПАТ «Красненський КХП – на межі санітарно-захисної зони (100 м) та орієнтовно 500 м по вул.Залізнична, 5, а також в зоні впливу ПП «Західний Буг» - на вулиці Івасюка, 4 та 16 липня, 9.

   З огляду на те, що вказані підприємства не мають дозволів на викиди забруднюючих речовин, оцінка результатів проведених лабораторних досліджень проведена відповідно до «Гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних чинників в атмосферне повітря населених місць». За результатами досліджень вмісту речовин у вигляді суспендованих твердих частинок, недиференційованих за складом понад ГДК (0,5мг/м3) – не виявлено на межі санітарно-захисної зони ПрАТ «Красненський КХП» (100 м) та по вул.Залізнична, 5.
   В інших точках (зона впливу ПП «Західний Буг») концентрація речовин у вигляді суспендованих твердих частинок, недиференційованих за складом становила від 0,61 до 0,69 мг/м3 по вул.16 липня, 9, що перевищує ГДК (протокол №87 від 06.11.2018).
   Вказаний пил відноситься до 3 класу небезпеки і при постійному перевищенні ГДК може спричинити негативний вплив на стан здоров’я (дихальну систему, шкірні покриви, а також може спричинити алергічну реакцію).
  Нагадаємо, вже декілька років мешканці селище Красне неодноразово скаржаться на діяльність приватних підприємств ПАТ«Красненський КХП» та ПП «Західний Буг», які без відповідних дозволів викидають у повітря відходи продуктів сушки зернових культур. Апогеєм невдоволення стало те, що люди навіть не можуть вийти на вулиці, посушити білизну, чи поставити на подвір’ї автомобіль, бо за лічені хвилини все вкривається жовтим лушпинням від сушки зернових культур підприємств. Люди скаржаться на якість води і самопочуття. На чисельні скарги людей відреагувало керівництво району, яке скликано позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, де прийняли рішення відповідним підприємствам припинити викиди в повітря. А на цьому тижні представники району за участі фахівців побували на даних підприємствах, де мали змогу перевірити предмет виконання рішення комісії.
    Як йдеться у акті від 07.11.2018 року, при обстеженні виробничої діяльності підприємства ПП «західний Буг» (вул.Довженка, смт.Красне-2) встановлено, що виробничі потужності працюють та проводять викиди у атмосферне повітря. На момент роботи комісії було надано результати лабораторних досліджень атмосферного повітря згідно яких встановлено перевищення ГДК пилу 0,61-0,69 мг/м3. (нормативна 0,5 мг/м3 забір проб проведених 02.11.2018 року по вул.16 липня, 9). На момент обстеження дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферу по підприємствах ПрАТ «Красненський КХП» та ПП «Західний Буг», що обстежувались відсутні.
   Натомість при огляді підприємства ПрАТ «Красненський КХП» не виявлено роботи джерел викидів. На території проводиться виробничий процесом модернізації. Керівник підприємства допустив спеціаліста Держекоінспекції до позапланової перевірки. За результатами досліджень вмісту викидів в атмосферне повітря викидів за складом понад ГДК (0,5 мг/м3) на межі санітарно-захисній зоні ПрАТ «Красненський КХП» не виявлено.
   За результатами обстеження прийняті рішення керівництву ПП «Західний Буг» зупинити викиди пилу у навколишнє середовище від джерел викидів, надати інформацію комісії про виконані заходи до 10 листопада, а також завершити роботи щодо отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами до кінця 2018 року.
    Щодо керівництва ПрАТ «Красненський КХП», комісія наполягла звернутись до акредитованої лабораторії щодо проведення повторних замірів запиленості на межі житлової забудови до 15 листопада та надати інформацію про результати до 20 листопада, а також завершити роботи щодо отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами до кінця 2018 року
    Як зазначив адвокат Ігор Коломієць, якщо мешканці зуміють доказати, що через шкідливі викиди підприємств в повітря продуктів сушки зернових культур вони почали часто хворіти, або отримали нові хвороби, в такому разі, вони можуть через суд добиватись фінансової компенсації.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ