вівторок, 27 листопада 2018 р.

 Епідемічна ситуація захворювання населення Буського району на кір характеризується як  неблагополучна. За 10 місяців поточного року у районі зареєстровано 91 випадок захворювання (показник на 100 тис. населення 195,67) проти 2-х випадків (показник на 100 тис. населення 4,3) у 2017 році, що вказує на ріст захворюваності у 45,5 рази. Захворюваність серед дитячого населення становить 53,8% (49 вип.).  

   Впродовж листопада (станом на 22.11.2018 року) захворіло на кір 28 осіб (інтенсивний показник на 100 тис. населення 60,2), з них 17 дітей до 17 років проти 2-х випадків у листопаді 2017 року, що вказує на ріст захворюваності у 14 разів.  
  Від початку спалаху кору у Львівській області зареєстровано 2 летальні випадки захворювання, померлі не щеплені проти кору.
          З початком нового навчального року через групове перебування дітей в навчальних закладах ризик захворіти на кір та інші інфекційні захворювання збільшується, тому збільшилась кількість спалахів в організованих колективах.  Зареєстровано в Львівській області 116 спалахів, а у районі – 2.  
          Вірусологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» методом імуноферментного  аналізу від 11-ти хворих з клінічним діагнозом «Кір»  виявлено IgM до вірусу кору.
         Аналіз вакцинального статусу захворілих  чітко підтверджує, що не щеплені або щеплені з порушенням Календаря щеплень діти становлять 40 % .
           Нагадуємо батькам: якщо вашій дитині скоро виповнюється 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення за календарем щеплень. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу для якнайшвидшого отримання безоплатного щеплення. 
         Також у Міністерстві охорони здоров’я України затвердили наказ  за №1216  від 26.06.2018р «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору  за епідемічними показаннями», яким передбачається необхідність проведення впродовж 2018 року обов’язкових профілактичних щеплень  серед визначених груп професійного ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. 
 Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:
• серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
• студентів навчальних закладів без обмеження віку.
       Для проведення імунізації цих груп дорослих вакцини є в наявності.  Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс» виробництва «Глаксо Сміт Кляйн», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.
       Кір надзвичайно заразний, або, як кажуть фахівці, має високу  контагіозність. Для того щоб захворіти на кір, не обов'язково вступати в тісний контакт з хворим - скажімо, прийти до нього в гості або опинитися поруч у громадському транспорті - вірус кору з легкістю долає відстань у кілька десятків метрів по повітрю, наприклад, по сходових прольотах будинку. Завдяки такій легкості поширення кір відноситься до так званих летючих  вірусних інфекцій  разом з краснухою та вітряною  віспою. Саме через їх широку поширеність і контагіозність  більшість людей хворіють ними, ще будучи дітьми.
           Раніше його вважали дитячим захворюванням, однак сьогодні все частіше хворіють підлітки й дорослі. А перебіг кору в старшому віці значно важчий. Тоді недуга спричиняє серйозні ускладнення - менінгіт, проблеми з нирками, пневмонію. Бувають і летальні випадки. Дуже важко переносять кір діти до одного року, яких ще не вакцинували. Серед таких хворих дуже високий рівень смертності.
          У перші дні хвороба схожа на звичайну застуду чи грип, її можна сплутати з ангіною. Спершу в людини болить горло, надокучає сухий кашель, підвищується температура, набрякає обличчя. Може бути нежить чи кон'юктивіт. Лише згодом починає поступово з'являтися висипання -- спершу на обличчі, потім на руках, на тулубі та на ногах. Дуже важливо при перших симптомах захворювання на кір звернутись до лікаря, не займатись самолікуванням та не переносити хворобу на ногах. Адже тоді Ви заразите інших людей, а також ризикуєте мати ускладнення, про які згадувалось.
Буське районне лабораторне відділення 
Бродівського МРВ  ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ