середу, 12 грудня 2018 р.


14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Саме в цей день 32 року тому прийняли в експлуатацію комплекс захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Щоб вшанувати ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС у Буській райдержадміністрації організували захід, однак він відбувся не по сценарію...

   Спочатку все йшло за звичним сценарієм (Державний гімн України, вшанування хвилиною мовчання пам'яті ліквідаторів, вітальні слова представників влади), доки слово не взяв один з ліквідаторі  – Володимир Гілевич з Буська (на фото). Його висловлювання відчутно дисонували із загально прийнятим офіціозом красивих слів представників місцевої влади. Чоловік закликав владу – не займатися показухою, а насправді допомагати ліквідаторам, бо уже понад 30 років чорнобильці чекають на відновлення соціальної справедливості та реальної адресної допомоги від держави.
    «Мені прикро, що нас, в районі, чорнобильців, знають лише на свята викликати і робити показуху для галочки. Чому ніхто не запитається нас про рівень пенсійного забезпечення? Я живу на одну пенсію, не маю групи, бо потрібно бігати по всіх кабінетах, а ви влаштовуєте показуху, розповідаєте нам про підтримку від держави», - висловився пан Володимир.
  У розмові з журналістом «Буського медіа порталу» ліквідатори зазначили, що розуміють, що влада згадує про чорнобильців тоді, коли їм треба виконати наказ «згори» для відмітки та здійснити показуху перед виборами, а про реальні проблеми їх вирішення – усі мовчать. 
   І справді, турбота про чорнобильців не повинна обмежуватися раз на рік 26 квітня урочистостями з нагоди аварії на ЧАЕС. Потрібно постійно піклуватися про людей, які 32 роки тому врятували Україну і все людство від «мирного атому», що вийшов з-під людського контролю. 
  Очевидно у Буській РДА не очікували на такий сценарій, бо навіть документальний фільм, який був у сценарію, не був показаний.
    До речі, станом на сьогодні в управлінні соціального захисту населення Буської РДА на обліку перебуває 101 особа, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
  Варто відзначити, що  з самого початку квітня чорнобильці періодично мітингують під Верховною Радою з вимогою про підвищення виплат. У Верховній Раді ці вимоги вилилися в кілька законопроектів, жоден з яких, поки не ухвалений. За фактом боротьба за права і соцзахист у чорнобильців триває вже багато років. Частину пільг «оптимізують», частину повертають, частину додають. Подальші плани, озвучені владою – це «посилення соціального захисту» і «частковий перерахунок пенсій деяким категоріям». Але це лише знову красиві слова...

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ