вівторок, 29 січня 2019 р.

Щоб вберегтися від травм при ожеледиці потрібно дотримуватись таких правил безпеки:

- Краще всього для зими підходить взуття на плоскій підошві. Важливо щоб підошва була не з ковзкого матеріалу (рифленої гуми або каучуку з глибоким протектором), при цьому рифлення повинно йти поперек підошви або по типу сітки;
- Перед виходом з дому підошви взуття потрібно натерти наждачним папером  або наклеїти на них лейкопластир чи ізоляційну стрічку;
- Слід ходити по тротуарах, котрі посипані піском чи сіллю, або рухатися            непритоптаним снігом;
- При наступанні на лід, максимальне навантаження повинно приходитись на пальці, а не на п’ятку;
- Особливо обережним потрібно бути на вході до установі споруд, при будівництві яких використовувалась плитка, на автотранспортних зупинках;
   Бажано носити сумки на довгих ручках,які,  звисаючи з плеча, переміщують центр тяжіння і тягнуть вниз. Небезпечні в плані отримання травм і капюшони, вони звужують поле зору і заважають при переході вулиці вчасно оцінити ситуацію на дорозі.
   Медики застерігають:  вживання слабо - алкогольних та алкогольних напоїв дуже порушує координацію рухів, сповільнює швидкість реакції, що призводить до травм.
Як правило, травма – це результат падіння.
 Якщо ви відчуваєте, що падіння не уникнути,постарайтеся присісти – так зменшується висота з якої ви падаєте. В момент падіння необхідно згрупуватись – втягнути голову  і притиснути лікті до тулуба. Якщо, послизнувшись, ви втрачаєте рівновагу, ні в якому випадку не падайте на витягнуті руки. Падати обов’язково потрібно на бік,якщо людина падає на  спину, як можна ширше. Це застрахує вас від черепно-мозкової травми.
   При падінні зі слизьких східців дуже важливо захистити лице та голову – постарайтеся прикрити їх руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, розставивши руки і ноги, - це тільки збільшить кількість травм.
Літні люди через вікові особливості скелету нерідко отримують дуже серйозні травми, які можуть бути причиною інвалідності. В похилому віці навіть невеликий удар може стати причиною переломів,особливо це стосується жінок (більш схильних до остеопорозу). Якщо в ожеледицю неможливо відкласти вихід з дому, то обов’язково потрібно виходити з супроводжуючим та брати з собою палку з металевим кінцем, яка допоможе зменшити ковзання.
      Як надати першу допомогу при травмі?
    В перші години потрібно покласти лід на ділянку травми, тугу пов'язку (при забиттях, надривах зв'язок – еластичний бинт, при переломі – спеціальну шину, яку можна виготовити з підручних засобів: картону, палки, дошки), забезпечити повний спокій для травмованої кінцівки, при підняте положення, щоб зменшити прилив крові і тим самим попередити надмірний набряк кінцівки.
  Ні в якому випадку не можна знімати взуття, можна обережно послабити шнурки, замки, щоб зменшити тиск на травмовану кінцівку. В подальшому забезпечити транспортну іммобілізацію.
  Найбільш небезпечні травми голови і хребта. Навіть незначне зміщення шийних хребців може закінчитись ускладненням, тому дуже важлива перша допомога (фіксація шийного відділу хребта ватно-марлевим комірцем, транспортування травмованого до лікувального закладу в горизонтальному положенні).
     Дуже важка помилка – спроба посадити травмованого. Це робити категорично заборонено. При будь-яких травмах хребта. Повторне зміщення шийних або грудних хребців може стати фатальним, закритий перелом кісток кінцівок можна перевести у відкритий.
  При будь яких травмах, коли є підозра на перелом,необхідно терміново викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Чим швидше пацієнт потрапить до травмпункту або травматологічного відділення, тим більше у нього шансів на повноцінне видужання. 
Людина отримує травму в секунди, а одужання наступає дуже повільно, тому будьте уважні, обережні, бережіть себе!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗУ"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ