середу, 23 січня 2019 р.


У Львівській області за 2018 рік зареєстровано 11 474 випадків  захворювань на кір, проти 92 випадків  в 2017 році. Серед дітей до 17 років  захворіло 8 243 осіб (71,8%), з них не щеплені 77,0 %. Два випадки захворювання на кір були летальними – діти віком 3 роки, не щеплені. 

   З початку року у Львівській області захворіли на кір за первинними діагнозами 1559 осіб, в т.ч. 1015 дітей, 544 дорослих.
   Епідемічна ситуація захворювання  населення району на кір характеризується як нестійка з тенденцією до неблагополучної.  За 2018 рік у Буському районі зареєстровано 213 випадків захворювання на кір проти 5 випадків у 2017 році, що вказує на ріст захворюваності у 43 рази. Захворюваність серед дитячого населення становить   53,1 % (113 вип.), з них не щеплені 41%.
  Впродовж січня захворіло (станом на 21.01.2019 року)  на кір за первинними діагнозами  48 осіб, в т.ч. 23 дітей до 17 років, з них не щеплені 22 %.
  Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.
      Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.
  У разі контакту з хорим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.
         Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Щонайменше в п’яти регіонах світу кір має бути повністю викорінений до 2020 року — таку стратегічну мету проголосила ВООЗ. Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн й Україна.
Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.
   У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Згідно розпорядження Львівської обласної державної адміністрації від 21.01.2019 року № 36/0/5-19   затверджено «План додаткових заходів із проведення щеплень проти кору дитячому населенню віком від 6-ти до 18-ти років.до 18-ти років у Львівській області».  Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області вже у другій половині лютого.
    Варто пам'ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ